hacklink
18. sep
TRIVES PÅ JOBB: Robin Palovaara (til venstre), Janis Macevskis og Oscar Johansen er kjøttskjærer-lærlinger på Nortura. Fjerdemann Simen Federley er ikke synlig på bildet. FOTO: Kjersti Gullvåg
 
Svinger kniven på jobb – oppfyller drømmen om å bli kjøttskjærer
Robin André Palovaara fra Løten (18) har drømt om å bli kjøttskjærer siden han gikk i 9. klasse. Nå har han endelig fått lærlingplass på Nortura.

Publisert: 07.okt.2017 16:30
Oppdatert: 07.okt.2017 16:38

Robin og de tre andre lærlingene stykker 600 lam om dagen på slakteriet på Rudshøgda, for å sørge for høstens fårikål og pinnekjøttet til jul. Skrottene kommer hele inn i skjærehallen fra en skinne i taket, og der venter 100 mann, klare med skarpe kniver.

Hva er det du liker med denne jobben?

Det beste med jobben er egentlig å jobbe. Jeg trives, og så er det hyggelige folk her. Og så liker jeg hvordan det kommer inn et helt dyr, og så plutselig er det blitt til en indrefilet her, en ytrefilet der, en flatbiff og hele pakka!

Hvordan kom du på å bli kjøttskjærer?

Jeg ble veldig inspirert da det kom en fra Nortura og fortalte om kjøttskjæreryrket i 9. klasse. Jeg var først opp med hånda for å prøve å skjære og syns det var spennende. Det var skikkelig stilig å se på. Både moren og faren min er kokker, så jeg har alltid vært glad i å lage mat. Jeg tenkte lenge at jeg skulle bli kokk jeg også, men etter dét ville jeg heller bli kjøttskjærer.

Hvordan jobber dere?

Vi skjærer ut ulike deler av dyret for hver økt, så det ikke skal bli for ensformig, og så er det viktig å holde farten på linja. Og skjære pent. Man må ha en ordentlig skarp kniv så det blir fine snitt.

Det er ikke så blodig som man skulle tro?

Nei, det er ikke så mye blod her, noen ganger spruter det litt hvis man skjærer borti en blodåre. Men det er mer blod på selve slaktinga ja. Det prøvde jeg én dag, men det var ikke helt etter min smak.

Hvordan fikk du lærlingplass?

Jeg gikk på matfag på Storhamaar VGS, og hadde utplassering på Nortura i 2. klasse. Nå har jeg jobbet seks uker her som lærling.

Ble det sånn som du trodde?

Første gang var jo da vi var på utplassering i 2. klasse, og jeg syns faktisk det var enda stiligere enn jeg hadde forventa.

Hvorfor passer denne jobben deg?

Jeg liker å jobbe, og drive med noe med hendene. Læreren min sa at jeg var en gutt med mye energi, og jeg er nok en rastløs type. Jeg har jobba helt siden jeg var 14, som kokk og servitør på Myklegard. Jeg slutta der dagen før jeg begynte som lærling her.

Som lærlinger jobber ikke dere på akkord, med det gjør de andre rundt 100 som jobber her. Ser du fram til å bli en av dem?

Ja, det blir veldig spennende. Man får jo lønn etter hvor mye linja gjør på en dag.

Så det blir en type lagarbeid?

Helt klart. Og de andre spøker litt med oss lærlingene om at vi sinker linja og sånn, men vi skjønner at de bare tuller.

Hvordan er arbeidsmiljøet?

Alle ser kanskje litt morske ut når de jobber, men det er fordi de konsentrerer seg. Alle har godt humør, men folk vil at ting skal bli gjort. Hvis noe stopper opp, slår folk på jernet med kniven og roper, for å få ting i gang igjen.

Ser for deg at her skal du bli?

Ja, jeg gjør det. Man får en prosent ut ifra hvor fort man jobber og bygger seg opp fra for eksempel 40 prosent. Så jeg sikter mot å bli 100 prosent akkordarbeider på Storfe. Det er den tyngste jobben. Det er tungt fysisk arbeid, og du merker det på skuldre og armer. Så man må passe på å både tøye og trene utenom.

Hva slags reaksjoner får du på at du jobber på slakteri?

Folk over 30 syns ofte det er spennende, men når jeg sier det til andre ungdommer syns de det er ekkelt fordi man skjærer i dyr. Så noen syns det er ekkelt, men jeg syns det er jævlig kult.

Burde folk være litt redd for deg hvis de møter deg i en mørk bakgate på Løten? Du som er glad i kniver og sånn..?

He he. Det kommer an på hvor stor jeg blir, det!

Man blir ikke vegetarianer av å jobbe med kjøtt hele dagen?

Nei, jeg er glad i kjøtt. Særlig hamburger.

Fårikål da?

Jada, jeg spiser fårikål og.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke