Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
 
Variert meny over Mjøsa
Kortreist: Om du har et meget omtalt søskenbarn der eller ikke – Gjøvik er verdt et sommerbesøk.

Publisert: 30.jun.2017 06:22
Oppdatert: 30.jun.2017 07:11

Gjøvik gård og Fjellhallen klinger kjent, og en shoppingtur på CC har mange vært på. For andre er kanskje Mustads fiskekroker forbruksvare. Noen er hyppig besøkende hos 4 Sound eller Gjøvik musikk. Men utover dét: Hvor godt kjenner vi egentlig byen der rett på den andre siden ? Gjøvik har mye å by på. Faktisk såpass mye at en Hedmarking med middels stor utferdstrang kan komme til å trives der en sommerdag.

La oss ta det fra toppen og starte med Eiktunet, friluftsmuseet på det vi litt svulstig kan kalle Gjøviks tak. Det minner litt om Domkirkeodden, men bademulighetene her oppe i høyden er begrenset. Isteden kan Eiktunet skilte med fenomenal utsikt over Mjøsa og landskapet rundt. Like innenfor porten til friluftsmuseet, som ligger bare noen få minutters kjøring oppover fra Gjøvik sentrum, ligger Eiktunet kafé. Kafeen er åpen hver dag i skoleferien. Bygningen er fra 1750-tallet. Da HA avla Gjøvik en visitt, møtte vi en flokk pensjonerte lærere fra Bjørnsveen ungdomsskole som hadde lagt sommeravslutningen sin hit.

– Det er bare vi på Gjøvik som ser hvor pent dere har det på Hamar, smiler Aage Evensen og sikter til den framifrå utsikten, før gjengen fra Bjørnsveen slår fast at Eiktunet er vakkert i sommersola.

For Eiktunet er et sånt sted: et sted man kan sitte ute i sola og ta en kaffekopp, mens fuglene kvitrer og skuldrene senker seg. Og vil man rusle en tur slynger stiene seg mellom blåbærlyng, gamle hus og en og annen lekeplass.

På Hamar kan vi knegge litt lett av at Gjøvik har valgt å vie strandsonen sin til produksjon av opphøgde poteter, men så har de da til gjengjeld friluftsperlen Fastland. På varme sommerdager er det tett med folk her. Det asfalterte bassenget med timeters stupetårn, omkranset av grønt gress, sandvolleyballbane og lekeapparater, er virkelig som en magnet for store og små vannrotter.

Reiser du til Gjøvik med barn, kan Vitensenteret være verdt et besøk. Men man trenger ikke ha med seg unger; her er nysgjerrigperer i alle aldre velkommen. I den gamle teglsteinsbygningen ved Hunnselva vises eksperimenter innenfor naturvitenskap, teknikk og matematikk. Blant annet kan du få testet hvor høyt du kan skrike, hvor kjapp responsen din er eller prøve den spillende trappa.

Og skulle andre i reisefølget være mer interessert i interiør, ligger Gjøvik Glassverk i samme bygning med glasshytte og butikkutsalg. Her kan man ta en titt på hva glassblåserne ved det som faktisk kan skilte med å være Norges minste glassverk.

På den andre siden av Hunnselva for Glassverket og Vitensenteret ligger Gjøvik gård. Det store hvitkalkede huset ble bygget av Caspar Kauffelt, glassverksgrunnleggeren, i 1810. Han kan faktisk tilskrives deler av æren for at Gjøvik i det hele tatt ble en by. På Gjøvik gård arrangeres det omvisninger i det overdådige 1800-tallshjemmet, hvor folk kan få innblikk i byens historie.

Ute på tunet på Gjøvik gård er det både kafé og galleri, samt en flott lekeplass. Og drøyer du Gjøvik-visitten til slutten av juli eller august, er mulighetene gode for å få med seg Sommerslagere. I år klinker kapellmester Trond Nagell-Dahl med band og fremragende solister til med et slags best of-show. De byr på gjenhør med noen av sine sterkeste musikalske prestasjoner fra de 14 årene de har holdt på under Seilet på Gjøvik gård, og de har fortsatt billetter igjen til enkelte datoer.

Gjøvik sentrum har lidd samme skjebne som Hamar sentrum. Etter at CC Gjøvik ble bygget, begynte butikkene å forsvinne fra byen. Men i Storgata 16 skjuler det seg en liten perle. Her ligger nemlig Gjøviks egen sjokoladefabrikk.

– Jeg har drevet her i 21 år nå, forteller Jan Rognstad, antrukket i hvitt plastforkle.

Den tidligere trykkeren tok sjokoladekurs i Belgia og Tyskland. I den velduftende sjappa bugner disken av sjokolade med fyll av forskjellig slag. Selv om inngangspartiet er så anonymt at man bør vite hva som skjuler seg bak døra for å skjønne at man bør ta en tur inn, er Gjøvik Chokolade blitt en ordentlig turistattraksjon. Ikke minst er butikken fast stoppested for sukkerhungrige gjøvikensere.

– Det er mye skoleungdom som er innom her. Jeg ser dem med jevne mellomrom, de forandrer seg litt fra gang til gang.

Tidligere var det mulig å få tak i Gjøvik-sjokoladen hos Te og kaffeboden i Hamar, men da denne ble borte, forsvant også sjokoladen fra Hamar.

– Jeg skulle gjerne hatt noen til å selge den i Hamar igjen, sier Rognstad, som gjerne tar imot sommerbesøk fra den andre siden av Mjøsa.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke