Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Villmark for store og små
Målia: Hadde du tenkt til å lage deilig blåbærsyltetøy av selvplukkede bær? Det er fortsatt ikke for sent.

Publisert: 25.aug.2017 06:31
Oppdatert: 25.aug.2017 06:45

Frisk vind rufser i fjeset, men den er ikke helt gjennomsyret av høsten enda. Sommeren har fortsatt døra på gløtt, så selv om sola tar pause bak en grå sky, holder man koken med ei sommerlig allværsjakke.

Over dalføret ligger Brumundkampen som en kjempe i et omland som ellers er flatt og fredfullt, og preget av spiss granskog. I bakken nedenfor Målia rusler tre gamper på sommerbeite. De gyver løs på det grønne gresset med et bakteppe som er et postkort verdig. Det er villmark så langt øyet kan se, og på gode dager, sies det at man oppe på Måliatoppen kan se Trysilfjellet i det fjerne.

Her i Løtens villmark, kan du finne noe for enhver smak, og hele stasen befinner seg bare en kort kjøretur fra byggefelt og bygater.

For ønsker du bare en kaffekopp med utsikt av bedre kvalitet enn naboens garasje, er det fram til Kong Vinter tar over scenen, mulig å kjøre hele vegen til døra. Rull over Ruskåsen i egnet kjøretøy, ned bakken og rundt svingen, så åpenbarer Målia seg plutselig, rød som solnedgangen i eventyret.

Fram til 15. oktober holder Vang skolekorps åpen kafé hver søndag, og i tillegg til svart brygg, serverer de selvsagt noe å bite i. HA får opplyst fra kjennere at wienerbrødene er populære, men setter spørsmålstegn ved betegnelsen på baksten. For det ligner kanskje mer på kanelsnurrer? Eller solboller? Skolebrød? Det viktigste er kanskje ikke betegnelsen, men at de gir kaffetørste og turgåere noe godt å bite i.

For liker du å gå tur i den frie natur, er Målia et glimrende utgangspunkt, uansett hvilken distanse du har tenkt til å spasere. Har du små barn, er det tre korte runder med utgangspunkt fra Målia som er fine å komme igjennom for korte bein. De kalles Målirunde 1, 2 og 3, og begynner alle på Måliatoppen bak selve hytta. Lengdene er 1,5, 1,9 og 2,1 kilometer. Men før du tar beina fatt, stopp opp på toppen og kast et blikk rundt: her kan du se langt av sted. Et informasjonsskilt forteller nysgjerrige sjeler hvilke topper som åpenbarer seg som blåner i horisonten.

Ønsker du å gå lenger, er det bare fantasien som setter grenser for hvor ferden skal gå. Rondanestien bukter seg fra Hjerkinn til Oslo, og passerer rett over tunet på Målia. Gjennom Løten går stien fra Brennsætersnippen i nord, til Nybuåsen i sør, gjennom både glissent snaufjell og frodig kulturlandskap. Følger du stien mot myrområdet Killingkjølen, vil du få en spesiell naturopplevelse.

For her finner du landskapsområdet Ulvehaugene, som består av langstrakte rygger dannet av smelteelvene etter siste istid. Et annerledes innslag i naturen.

Er den røde hytta med wienerbrød-fristelser selve målet for turen, kan du for eksempel kjøre inn i villmarka ved Gåsbu, parkere ved Kveådammen, og spasere tre kilometer fram og tre tilbake.

Tar du beina fatt fra Budor og opp, er det fem kilometer en veg i lett stigende terreng. Ellers er det fra Målia skiltet til en rekke destinasjoner i området. Men husk solid fottøy: området er myrlendt og det kan være bløtt på stiene etter regn.

Akkurat nå skal du heller ikke gå langt fra stien før du finner skogens gull: blå, bugnende bær. Fristelser som er langt mer smakfull og næringsrik enn den du finner i butikken.

Anne Helga Melting (62) i Hamar og Hedmarken Turistforening beskriver blåbærforekomstene rundt Målia slik:

– Det er masse bær.

Men ingenting varer evig, og heller ikke bæra. Melting anslår at blåbærsesongen kan vare i to uker til. Multe har man sett lite til, men:

– Det eneste du skal stole på med multa, er at de snakker om den, beskriver vegen vekk fra multemyra, humrer Thor Oppegård (49), også han fra Turistforeningen.

De to foreningsmedlemmene forteller at det kan være folksomt på Målia, særlig når kafeen har åpne dører. Men søker du skogens ro, er den også mulig å finne.

Og blir du så bergtatt at du vil bli natten over, er det mulighet for det. For rett nedenfor den store serveringshytta, ligger ei mindre hytte. Der kan du sove, lage mat og fyre i ovnen, men du må ha tilgang til en standardnøkkel fra DNT og en sovepose å krype ned i. Hittil i år har hytta hatt 176 overnattinger, så det er mulig å finne den rolige stunden. En stund hvor alt du hører er bruset fra grana. Og kanskje, ja kanskje, får du også øye på en flokk villrein i det fjerne.

– Men da skal du være veldig, veldig heldig, sier Melting.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke