25. aug
SELVPORTRETT: Dette selvportrettet malte Alf Prøysen på ei rullegardin.
 
– En skjult skatt
I 1946 malte Alf Prøysen et selvportrett på en rullegardin i et loftsværelse i Asker. Nå har det ekstremt spesielle maleriet fått fast plass i Prøysenhuset.

Publisert: 29.jun.2015 06:18
Oppdatert: 29.jun.2015 06:25

– Det tok ikke lang tid fra maleriet ble lagt ut på finn.no til det var i mine hender. Det eneste jeg lurte på var hvor det ble av Prøysenhuset under budrunden, sier Prøysensamler Inge Haukvik, som kjøpte maleriet tidligere i vår.

Det var nemlig han som var først ute da det meget spesielle bildet ble lagt ut for salg.

Flere eiere

Haukvik hadde allikevel ikke samvittighet til å si nei da Prøysenhus-leder Hogne Moe for en stund tilbake ringte for å spørre om bildet kunne lånes eller selges videre til Prøysenhuset.

– Dette selvportrettet er ekstremt spesielt, og jeg har aldri hatt noe så flott i samlingen min.

– Jeg kunne allikevel ikke si nei da de ringte. Det er her maleriet hører hjemme, og her kan alle få mulighet til å se hvor flott det er, sier Haukvik.

Selve prisen vil verken selger eller kjøper røpe, men Haukvik forteller allikevel at maleriet selges videre uten overskudd.

– Jeg ville ikke hatt noen god følelse hvis jeg skulle begynne å ta fortjeneste for dette maleriet. Jeg selger det til Prøysenhuset med en veldig god følelse, og det er den gode følelsen som er betalingen min, sier han.

skjult skatt

Det er nesten 70 år siden Prøysen malte det nokså ukjente kunstverket. Bildet ble malt på en rullegardin i et loftsværelse som Alf Prøysen leide av enkefru Margit Hansen i Asker. Siden den tid har maleriet gått i arv, og det var Øyvind Straume, grandnevø av Margit Hansen, som la ut bildet for salg tidligere i vår.

Nå har altså maleriet funnet sin endestasjon i Prestvegen, og akkurat det er Hogne Moe strålende fornøyd med. – I dag er jeg veldig glad. For meg er det ekstra spesielt at han malte dette bildet akkurat i den perioden han virkelig strevde for å lykkes, og det var i denne perioden han virkelig ble en stor stjerne, sier Moe, som nå gleder seg til å dele maleriet med offentligheten.

– Dette har vært en skjult skatt lenge, og derfor er det ekstra spennende at vi nå får mulighet til å vise det fram for alle, sier han.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
På en rullegardin: Inge Haukvik (t.h.) overrekker selvportrettet til Prøysenhuset og Hogne Moe. Maleriet vil ha en sentral plass i utstillingen som åpner 17. juli.Foto: Kristian Einang
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke