19. aug
GLEDER SEG: Sjefen på Hamarstua Spiseri, Monica Holen, kjøkkensjefen Maciej og lutefiskgeneral Oddvar Hemsøe er klare for en langweekend med «Lutefiskfestivalen». Foto: Remi Laakso
 
– Lutefiskfesten fortsetter
Fiskeriministeren kommer, Silje Nergaard kommer, Jahn Otto Johansen kommer, og alle fat skal fylles. Med lutefisk. Det er klart for Lutefiskfestivalen, den tredje i rekken – og Oddvar Hemsøe lover at festen fortsetter også neste år.

Publisert: 04.nov.2015 06:21
Oppdatert: 04.nov.2015 06:34

Cirka seks hundre spiste lutefisk det første året, i 2013, det samme i fjor – og i år har allerede 685 personer betalt for å spise lutefisk på Hamar under festivalen.

– Men det er fremdeles plasser igjen, reklamerer lutefiskgeneralen Oddvar Hemsøe.

– Kan du allerede nå svare på om det blir festival neste år?

– Jada. Jeg er sliten, men om noen dager så «hæler» jeg igjen, sier Hemsøe.

Tett program

Han har et stivt program å tilby, både når det gjelder servering og arrangementer. Allerede i kveld er det «kick-off» på Gregers for inviterte gjester og bransjefolk. Torsdag er det bokkveld på Gravdahl, hvor Gunnar Foseid presenterer sin nye bok «Ølsmaking», det er fotoutstilling i Kunstforeningen og det blir jazzkveld med jazztalentet Celine Bergum med støttespillere i vinbaren «Brødrene Jacobsen».

Fredag er det klart for at folket setter seg til bords. Ni spisesteder legger på de hvite duker. På Simenstad gård feires bursdagen til Henriette Schønberg Erken, og der er både fiskeriminister Elisabeth Aspaker, ordførere i Hamar og Ringsaker og lutefiskforkjemper Jahn Otto Johansen til stede. Om kvelden står Hamars Silje Nergaard på scenen på Gregers.

Lørdag er Bondens Marked koblet inn og Lutefiskfestivalen deltar med egen bod i sentrum. På ettermiddagen er det «Rorbu» med ordfører Einar Busterud som ordstyrer for historier og gapskratt, før det hele avsluttes med nye runder med lutefisk – og «Nordens blueskonge» Sven Zetterberg på Gregers.

En idé

– Festivalen er i ferd med å feste seg, det merker jeg. Målet nå er å begynne å trekke flere besøkende til Hamar, sier Oddvar Hemsøe.

– Det er litt morsomt nå å tenke tilbake på den kvelden vi satt på Pepperkværna og hørte en gjeng karer snakke om hvor morsomt de hadde hatt det på rakfisklag i Valdres – og jeg tenkte: «Hva med lutefiskfestival, kunne det være noe?»

Tapte

Aksjeselskapet bak Lutefiskfestivalen gikk i fjor med et solid underskudd. Inntektene ble halvert.

Daglig leder Oddvar Hemsøe (62) er registrert med 65,3 prosent av aksjene i Lutefiskfestivalen AS.

Resten er fordelt på AS-ene Hamar Hotelldrift, Simenstad Kultur, Hamarstua Spiseri, Hoel Gård Pluss, Hai Smaksopplevelser, Stallgården Hamar, Kilde Gjestgiveri og enkeltpersonforetaket Bryhni Søndre.

Lutefiskfestivalen AS opplevde i fjor at driftsinntektene falt fra 679.000 til 264.000 kroner. Driftsresultatet og resultat før skatt raste fra pluss 9.000 til minus 99.000 kroner.

Majoritetseier Hemsøe, til daglig lærer på Hamar Katedralskole, fikk 100.013 kroner i lønn for en 25 prosent stilling i selskapet.

– Mindre inntekter skyldes rett og slett mindre tilskudd fra sponsorer. Og i 2013 fikk vi et engangstilskudd på 100.000 kroner fra kommunen, sier Hemsøe.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke