23. aug
Få alternativer: Sofie Mauseth Elveos (f.v.), Ingvild Kornelia Mediaas og Katja Perminow skulle gjerne hatt flere steder å gå i helgene, men skjønner godt at det er vanskelig å få til.
 
– Foreldrene våre har det morsommere på byen enn oss
Utelivstilbudet for den voksne delen av Hamars befolkning blir stadig rikere. Samtidig opplever de som ennå ikke har fylt 20 år at deres alternativer blir stadig færre.

Publisert: 12.apr.2015 11:18
Oppdatert: 13.apr.2015 14:46

Vi har i grunnen det meste på Hamar, har vi ikke? Vi har åle-maki og tjukkmjølkpuddig. Mojitos og økologisk eplemost. Vi har tandoori og thai, döner og pølse i lompe, importøl og årgangsvin. Langreiste tradisjoner og kortreiste råvarer. Messingblåsere og strykere, rock og opera. Vi har kreative hoder som fyller gamle lokaler med nye impulser. Strandgata har fortau brede nok til å romme hele sofagrupper nå. Det er mye å glede seg over ute i Hamar – for alle som får lov til å komme inn.

– Nagomi er kjempebra. Der har vi kost oss veldig med god mat og vin – helt til klokka blir ti. Da må vi gå, sier Katja Perminow.

Det er langfri på Hamar Katedralskole. Ute i vårsola sitter Katja sammen med venninnene Ingvild Kornelia Mediaas, Kristin Faleide og Sofie Mauseth Elveos. Jentene deler både russebuss, utelivsvaner og opplevelsen av å måtte fortære den siste laksemakien før klokka blir ti.

Sånn er det å være nyutsprunget russ i sitt nittende leveår. Regler er regler, og det har de i grunnen forståelse for. Brennevin skal ikke selges til noen som er under 20 år, og i Hamar skal det ikke skjenkes til noen etter klokka 01:30. Sånn har det vært siden 2008. Og mens utelivstilbudet for den voksne delen av befolkningen blomstrer, har antallet steder med 18-årsgrense blitt kraftig redusert.

Borte er karaokemaskina på Victoria og de mørke krokene oppunder taket på Stalloftet. Der 18-åringene pleide å danse seg svette i Traktørns hektiske strobelys, nyter nå foreldrene deres vin til hundre kroner glasset i lunt skinn fra en åpen peis. – Når mamma har vært ute på et eller annet, da har hun alltid masse å fortelle. Det virker som om foreldrene våre har det mye morsommere ute enn oss, sier Ingvild Kornelia Mediaas.

Jentene klager likevel ikke så mye. De har en god dose selvinnsikt alle sammen, og konstaterer bare at de må smøre seg med tålmodighet. De forstår nemlig godt at det er vanskelig å drive et utested basert på deres vaner og kjøpekraft.

– Vi stikker jo liksom bare innom når vi er ute da. Vi er jo ikke der. Vi bruker ganske lang tid på vorspiel, så drar vi ut i halv tolv-tida kanskje og går noen runder rundt bardisken på Svare før vi spiser kebab og drar hjem, ler Kristin.

De har pleid å besøke Svare & Berg på fredager. Da har det vært 18-årskveld, og fullt kjør. Også det blir det nå en slutt på.

Både etablerte og ferske etablissementer satser på en mer moden profil, og jentegjengen må finne andre steder de kan treffes. For mange har løsningen blitt å dra ut av byen for å feste fra seg – til Elverum og Brumunddal – steder der skjenketida er en annen og flyten er friere. Festmigrasjonen langs Elverumsveien har blitt omtalt mange ganger før. Nattklubben STYX lokker med 18-årsgrense på fredagene, kapasitet på 700 gjester og skjenking til 03:00.

Katja, Ingvild, Kristin og Sofie holder seg innenfor kommunegrensa nattetid. Noen ganger blir det Casanova, men stadig oftere Bowlinghallen i Falsens gate. Der er det 18-årsgrense etter klokka ti og mye å ta seg til. Kapasiteten der er likevel begrenset. Skulle alle de 24 jentene som hører til russebussen dukket opp samtidig for eksempel, da kunne det fort blitt trøbbel.

– Nå skal vi heldigvis være russ en stund, da har vi andre steder å være. I bussene og på treff. Så får vi se da, hvordan det blir til sommeren og høsten. Det er kjedelig at det ikke finnes flere alternativer så klart, men vi er ganske uforutsigbare og kjøper jo ikke så mye når vi er ute. Vi må vel bare skjønne at vi ikke kan forvente så mye, sier Ingvild.

– Det er vel egentlig ikke noen voldsom bykultur blant unge i Hamar i dag i det hele tatt, sier Sofie.

Katja har sittet fire år i ungdomsrådet. Ambisjonene om å bedre ungdomstilbudet i området har hun hørt mye om.

– Nå handler det kanskje mer om helsetjenester og cafeér og sånn. Men jeg vet ikke hvor mye vi ser til det heller egentlig.

Er det nå egentlig så viktig med disse utestedene da? – Ja, det er jo viktig å ha møteplasser. Steder å omgås. Ikke nødvendigvis fordi man skal feste så hardt, men fordi det er sosialt, mener Sofie.

Aller helst kunne de ønske seg et sted som var litt større. Der det var god plass til sittegrupper, for det er ikke nødvendigvis heseblesende disko de ønsker seg.

– Det har en tendens til å bli ganske mye skriking og rølp når alle under 20 år møtes den ene kvelden det skjer noe. Det hadde vært ålreit med et sted der det faktisk går an å høre hva folk sier også, sier Kristin.

På Gregers har ikke jentene vært ennå, selv om de kan lokke med 18-års aldersgrense på ukedagene.

– Er det ikke bare voksne folk der? Mamma og pappa liksom? Ikke?

– Det ser jo veldig koselig ut da, sier Ingvild. Og det kunne jo vært moro å få med seg noen konserter, det er de enige om. Festivaler kanskje. Stotre seg gjennom et karaokenummer, eller bare møtes for et glass og en prat i god atmosfære – gjerne før midnatt.

De er 19-åringer med et fornuftig og realistisk i forhold til sin egen posisjon i utelivsfaunaen. De framstår overhodet ikke som kravstore, festhungrige villstyringer. I stedet er det en flokk som tydelig trives i hverandres selskap og ønsker seg arenaer der de kan være – og oppleve sammen.

– Rammebetingelsene for slike ungdomssteder er dessverre ikke så gode på Hamar, sier Dag Henning Andersen. Han kjenner bransjen godt, selv om det er en stund siden han jobbet med ungdomsstedene. De siste 10–15 årene har handlet om mat og vin for Andersen – først på Pepperkverna, nå i Schwenkes vinkjeller og i Brødrene Jacobsen Vinbar i Kirkebakken. Han kan glede seg over at byens befolkning stadig blir mer urbane. Det er ikke lenger flatfyll hver fredag og lørdag som gjelder. Flere og flere voksne bruker byen i ukedagene også. Stikker innom for et glass vin eller en kopp te. For det rene ungdomsstedet er spådommene dystrere.

– Både Elverum, Brumunddal og Lillehammer holder åpent til 03:00, i Hamar skjenkes det til 01:30. For oss i bransjen er det for kort salgstid rett og slett. Fredag og lørdag har man kanskje tre-fire effektive salgstimer til sammen. På denne tida må man altså selge de varene man trenger for å få det til å gå rundt. Det er vanskelig, sier han og fortsetter:

–Jeg ville nok ikke turt å satse penger på et sånt sted nå.

– Jeg mener slett ikke at dette er umulig. Det må bare gjøres rett, sier Ermal Sejdaj. Det er torsdag, klokka har akkurat rukket å bli ti og Casanova i Strandgata har åpnet dørene for kvelden. Sejdaj har brukt hele dagen på å klargjøre etter påsken. Ryddet unna og tørket over. Nå går han på igjen – med krum rygg og ukuelig optimisme. Det er ikke noe storinnrykk å snakke om ennå denne torsdagen. Som venta egentlig, det er fredag og lørdag som pleier å være de travleste kveldene. En liten gjeng har likevel samla seg i sofagruppa utenfor døra. Én bartender er i full beredskap, lav musikk og dempet belysning.

– Vi har ganske lave strømutgifter, ler Sejdaj.

Han trosser dystre spådommer og satser alt på de yngste. I snart et år har han sørget for at også de alltid har en møteplass. Store deler av tiden med egen 20-årsavdeling i andre etasje. Når naboen, Svare & Berg, nå velger å droppe fredagene med 18-årsgrense – legger Sejdaj ned sin 20-årsavdeling.

Hvorfor velger du en tilnærming som er så ulik alle de andres? –Den blandinga med ulike avdelinger og forskjellige kvelder, er vanskelig å få til. Svare & Berg gjør sikkert lurt i å fokusere på de over 20, så vil vi rendyrke dette som et sted for de litt yngre. Det ville jo vært trist hvis alle stedene i byen stengte 18-åringene ute. Uten den avstengte avdelingen oppe, blir det dessuten mye mer sitteplass, og alle kan få en enda bedre opplevelse hos oss.

Og de yngste festløvene er greie å ha med å gjøre, synes han. Sejdaj har ennå ikke opplevd bråk og uro. Da han åpnet Casanova i fjor, hadde han allerede jobbet i bransjen et par år – som bartender og på restauranter, og kjente byen godt.

– Da jeg var 18 hadde vi jo mange steder – Traktørn, Crescendo, Munken, Stalloftet – det har forandret seg, men jeg mener ungdommen har forandret seg litt også. De blir fortere voksne, mange av dem jobber og jeg opplever ærlig talt ikke at de som kommer hit har så lite penger. Selvsagt er det gode og dårlige dager her også, men jeg kan leve lenge på den virkelig gode helgen, så det går.

Sejdaj har pusset opp. Nye gulv i alle tre etasjer. Mer nattklubb, mindre kafé. Og når sommeren kommer, da skal han utvide med tretti ekstra sitteplasser på fortauet i Strandgata. Selge øl til sommerdaffe livsnytere som vil kjenne litt på den urbane pulsen. – Det gjelder å følge med og gjøre de endringene som er nødvendige selv, finne på nye ting. Vi arrangerer ulike konserter nede i kjelleren og skal selvsagt sørge for aktiviteter i forbindelse med russefeiringa.

Enn så lenge trives Sejdaj godt med å være den eneste som huser de yngste hver eneste kveld.

– For meg er det jo greit at det er sånn. Jeg vil jo gjerne ha masse besøk.

Likevel er han klar over at tidene vil forandre seg igjen. At steder kommer og går, sammen med nye konkurrenter og andre krav – det virker imidlertid ikke spesielt nært forestående.

Heller ikke den aller nyeste etableringen i Hamar sentrum, nattklubben Ballroom, vil åpne for de under 20. Daglig leder Lou Karlberg vil gi Hamars uteliv et løft med skikkelig diskotek. – Vi har tenkt til at dette skal være et sted for de over 20. Det er i alle fall planen foreløpig, så får vi heller vurdere det etter hvert.

Karlberg har tidligere jobbet på Stalloftet og kan fortelle om torsdager med 18-årsgrense og kjempestemning.

– Ja, da gjorde de yngste seg ferdig på torsdagene, så tok de litt eldre over når helga kom.

Det er med andre ord mulig å lykkes med et opplegg likt det Svare & Berg nå avvikler, men så er det vel kanskje tryggest å la være. Lettest. Mest forutsigbart.

– Hei! Hva synes du om at Svare kutter ut fredagene ’a?

Jentene påkaller oppmerksomheten til en medelev på tur ut fra en tøff dobbelttime i gym. Bløt i håret, med en tørr anerkjennelse og et lett skuldertrekk.

– Det er kjedelig. Kjedelig, men jeg kan skjønne det.

For sånn er det. Regler er regler, det nittende leveåret har bare så vidt begynt og brått er langfri over.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke