18. aug
 
– Hvor er rattet?
Mjøsdamperen Tordenskjold ble hogget i 1936. Dekkshusene ble tatt vare på, og stilles nå ut på Mjøsmuseet på Kapp Melkefabrikk. Nå etterlyses rattet og skipsklokka – og annet som hører båten til.

Publisert: 04.mai.2015 08:44
Oppdatert: 04.mai.2015 08:47

Et nytt mjøsmuseum er snart klart i den gamle melkefabrikken. Her får vi Mjøsas historie i utstillingen «Mjøsas Ark» – og vi får se både båter, runer, vikingsverd og masse annet. Et av smykkene i samlingen er damperen Tordenskjold – som seilte på Mjøsa fra 1876 til 1936. Førti meter lang, med plass til to hundre passasjerer – og med et mannskap på ti–tolv personer.

– Vi er Alhaug-familien en stor takk skyldig, sier direktør ved museet Arne Julsrud Berg.

HYTTE

Familien han takker, er familien som har tatt vare på dekkshusene i nyere tid, og som ga denne skatten til Mjøssamlingene. Båten bærer sterke historier–og etter at den ble hogget, ble den brukt som hytte i Kvarbergvika.

Kjøpmann Kristian Johansen kjøpte røkesalongen og styrhuset. Han brukte dette som hytte, og blant annet som gjemmested for motstandsfolk under krigen. Etter krigen ble «hytta» solgt videre til en militær/offisersforening på Åker–og den siste private eier var Else Alhaug og ektemannen. Alhaug-familien overleverte denne perlen til Mjøssamlingene i 1999–og nå pusses altså dekkshusene opp–for å vises fram i det nye Mjøsmuseet.

ØNSKELISTE

– Men vi mangler rattet, og håpet er at noen har tatt vare på dette–og at vi kan få dette til båten, sier Arne Julsrud Berg.

Han mangler også skipsklokka, maskintelegrafen, spyttbakker og andre detaljer–og ønsker seg dette til åpningen av Mjøsmuseet i juni.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke