18. aug
PÅDRIVER: Einar Busterud (BBL) sto på for å få gjennom byggingen av kulturhuset. Vedtaket ble fattet i 2011.FOTO: TROND LILLEBO
 
– Moms er ikke problemstillingen
Det sier tidligere ordfører Einar Busterud (BBL). Han er ikke fornøyd med at kulturhuset takker nei til det han omtaler som «åpenbare artister».

Publisert: 14.apr.2015 10:47
Oppdatert: 14.apr.2015 10:48

I sin tid som ordfører var han en stor pådriver for å få bygget kulturhus i Hamar. Så langt sier han seg 80–90 prosent fornøyd.

– Hva er du ikke fornøyd med?

– Kulturhuset er en besøksmessig kjempesuksess med 700.000 besøkende. Men jeg er ikke fornøyd med at det sies nei til artister som åpenbart ville bidratt til husets økonomi i tillegg til å gi folk en god kulturopplevelse, uten økonomisk risiko for kommunen. For meg virker det rart at det skal være ok å spille Sunde for Teater Innlandet, mens han ikke får spille der selv, sier Einar Busterud.

– MÅ BLI MER FOLKELIG

Busterud hadde visjoner om et «folkets hus for det 21. århundre», med en profil som ivaretar folk flest. Nå ønsker han seg et mer folkelig kulturhus.

– Det er ingen motsetning mellom smale arrangementer og Øystein Sunde. Nå er for så vidt ikke nysirkus noe smalt, der er en hovedattraksjon i Las Vegas, men kulturhuset må favne bredt. Det blir skjevt når du sier nei til åpenbare, folkelige, populære artister. Det må være en miks av smalt og bredt, lokale og nasjonale arrangementer.

Busterud peker på at kulturhusdriften har vært tatt opp politisk og administrativt i lang tid.

– Hvorfor det ikke gjøres noe før den er på forsiden av HA og i sosiale medier, stiller jeg spørsmålstegn ved. Det første spadetaket ble tatt i august 2011. De har hatt 3–4 år på å utvikle driftsmodellen, sier Busterud.

TRENGER BEDRE STYRING

Formannskapsrepresentant Tor Inge Martinsen (BBL) mener kulturhusledelsen trenger tydeligere styringssignaler fra kommunen.

– Hamar kan ikke være bekjent av å ha det eneste kulturhuset i Norge som sier nei til kjente, populære artister. Det er uaktuelt å ha det sånn. Her trengs det klare styringssignaler fra eierne om at kulturhuset må være åpent for artister, sier Martinsen.Han sier at det har vært snakket mye om problemstillinger rundt kulturhuset. Som i desember, da huset stengte, midt i det andre kulturhus anser som høysesong.

– Her er det et stort behov for å justere kursen, sier Martinsen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke