19. aug
BESØK: Ossama Mossleh får ikke visum til å være med på sine egne kunstutstillinger i Norge. – Skammelig av UDI, mener hans norske verter, hamarsingene Svein og Kirsten Sandvold, som besøkte den syriske kunstneren og hans familie i påska og gledet seg til å ta imot ham som gjest i høst. Bildet er fra før håpet brast.foto: privat
 
– Skammelig av UDI, sier norsk vert
– Jeg er skamfull på mitt lands vegne, sier Svein Erik Sandvold, om UDIs besøksvisum-avslag til den syriske kunstneren Ossama Mossleh.

Publisert: 14.sep.2015 10:38
Oppdatert: 14.sep.2015 10:50

Pensjonistene Svein og Kirsten Sandvold fra Hamar har siden 2013 på humanitært grunnlag formidlet maleren Ossama Mosselhs ikonarbeider til det norske markedet. Dette har blitt den syrisk/libanesiske familien Mosslehs hovedinntektskilde i landflyktighet i Libanon.

– Slik har vi hjulpet i nærområdet, og utstillingene i høst er en del av denne innsatsen, så de kan bo der de bor, Libanon er hans kones hjemland og de har etablert seg der for flere år siden, sier Sandvold. – Men for andre år på rad har UDI nektet å gi Ossama besøksvisum til hans egne utstillinger i Norge. Han skulle vært med på den vi holder nå i høst. Avslagene kommer til tross for hans og våre garantier om at han vender tilbake til sin kone og to barn i Libanon etter utstillingen.

Usynlig mur

– UDI har bygget en usynlig, men reell mur rundt riket for alle med syrisk pass, sier Sandvold.- Vi var med Ossama til abasssaden i Libanon for å søke i påsken, men ble møtt med at så godt som ingen med syrisk pass får besøksvisum til Norge, og at ambassaden uansett ikke ville ikke ta imot søknader før tre måneder før planlagt besøk. Samtidig oppgir UDI at klagebehandling kan ta fem måneder. Siden avslaget først kom en knapp måned før utstillingsturneen, finnes det i realiteten ingen ankemulighet. Nå går Ossama nok en gang glipp av muligheten til å knytte ytterligere kontakter med sitt norske publikum.

– Er du litt naiv, som tror på at han vil vende hjem etter norgesbesøket, slik verden nå er?

– Jeg har vært naiv i forhold til UDI. Men ikke til Ossama. Familien er ikke flyktninger, de har etablert seg i Libanon. Alt vi ønsker er at Ossama får delta på sin egen kunstutstilling. Du er ikke automatisk avhopper, for det om du har syrisk pass. Ossama ville ikke drømme om ikke å reise tilbake til sin kone og sine to barn i Libanon, sier Sandvold, som har bestemt seg for å holde utstillingene til tross for at kunstneren stanger hodet i Norges visummur. – Spesielt underlig er det å oppleve noe slik, midt i den store velviljen som omgir syriske flyktninger, som følge av den humanitære krisen i området, sier Sandvold.

nødt til å avslå

– Har Norge bygget en slik usynlig mur, enhetsleder Steinar Munch Rotevatn i UDI?

– Vi forstår at søkeren og arrangørene er skuffet over avslaget. Visum til Norge er et visum til hele Schengen og kan kun gis dersom søkeren skal reise tilbake til hjemlandet etter et kort besøk i Norge/Schengen.

– Det har jo Ossama Mossleh lover å gjøre. Men ambassaden i Libanon ga ham beskjed om at så godt som ingen med syrisk pass får besøksvisum til Norge. Er det slik?

– Norge innvilger 95 prosent av alle visumsøknadene fra hele verden. Men søknader hvor vi vurderer at risikoen er stor for at en visumsøker ikke vil returnere til sitt hjemland, er vi nødt til å avslå. I vurderingen ser vi på forholdene i søkerens hjemland og hvilken tilknytning vedkommende har til hjemlandet, sier Steinar Rotevatn. Utover dette avholder han seg fra å kommentere saken spesielt.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke