21. aug
 
Kultursjefen lover et spennende 2017: – Å sitte i ro er ikke et alternativ
Det ble et sprekt første år for Hamars kultursjef Morten Midtlien (42). Han lover oss mer. Til sommeren kommer Elton John.

Publisert: 27.des.2016 09:28
Oppdatert: 27.des.2016 09:39

Stjernene sto i kø for å opptre i Hamar kulturhus, Hamar og Hedmarken lyste inn i de tusen hjem med NRKs «Sommeråpent» på Skibladner – og på toppen av kransekaka sto Sting foran et tettpakket Stortorget.

Det må nesten kalles en «flying start» for en kultursjef.

Vi viste dem, gjorde vi ikke? At vi kunne, vi også? Men hva nå? Kan vi senke oss rolig ned igjen i Hedmarkens lune sofa?

Morten Midtlien setter seg ikke. Ikke ennå.

– Jeg tror ikke noe på det, sier han.

– Å sitte med armene i kors de neste tjue årene og si «det går jo bra med oss». En slik holdning fungerer ikke. Å sitte i ro er ikke alternativet.

JOBBET HARDT

Det klatrer ukentlig store artister opp på byens store og små scener, men den største aktiviteten står byens innbyggere for selv. Unge og gamle. Seksti millioner kroner fra byens kulturbudsjett er drivstoff for hundrevis av lag og foreninger, både som direkte tilskudd og som bidrag til drift av Hamars mange arenaer, både for kultur og idrett.

– Vi har jobbet hardt for å komme dit vi er nå, sier kultursjef Morten Midtlien.

– Vi har godt besøk, vi har gode tall – og ikke minst har vi et stort engasjement. Stor aktivitet er viktig, og vi må forvalte dette riktig. Vi kommer ikke til å forandre kursen radikalt, men det er også viktig å være innovative.

SUKSESS OG SUKSESS

Kultursjefene, en gang de grå eminenser, saksbehandlere av de små beløp, har klatret opp på scenen selv. Vi har brød, vi vil ha sirkus, og en må, som alle vet, styre manesjen.

Hamars kultursjef hadde som Stanges kultursjef en idé om at Stortorget i Hamar måtte kunne brukes til en folkets plass, til en folkefest. Han fikk rett. Konserten med Sting ble en suksess. Til og med på bunnlinja. 870.000 kroner i overskudd er nå plassert i et fond.

– Som en slags «buffer» for denne type arrangement, sier Morten Midtlien.

– Sting-konserten var jo den første, og vi visste ikke om Stortorget ville egne seg for et slikt arrangement. Ikke visste vi om dette ville slå an, heller, men den bekymringen varte jo ikke lenge (samtlige billetter utsolgt på kort tid. Red.anm.). Viktigst for oss var at dette fungerte, slik at folk ønsket å komme tilbake.

Han har ingen grunn til å bekymre seg på en stund. Til sommeren kommer Elton John. 10.000 billetter ble solgt på fire minutter og 47 sekunder.

BY FOR FRAMTIDA

Slik ble Stortorget gjort til samlingsplassen mange drømte om. Og slik tenker Morten Midtlien om flere av byens samlingsplasser.

– Vi må utnytte mulighetene. Vi skal ikke drukne oss i nye prosjekter, men vi skal ikke bli kjedelige. Vi er blitt en by med opplevelser. Vi har klart å befeste oss som en by i Innlandet det er spennende å bo i.

– Hamar er rigget for noe stort, for å være en by som skal være med i den moderne tiden; med blant annet Ankerskogen, Hamar kulturhus, Stortorget og Koigen med stupetårnet. Vi har en kino som drives som en av de beste kinoer i landet. Vi har også mange arenaer for idrett, med haller som gir gode tilbud – men som det også koster å drive, fortsetter kultursjefen.

– For å være med videre inn i framtiden, så må vi utvikle oss som en attraktiv by med næringsliv, arbeidsplasser, gode boligmuligheter og aktiviteter. Vi har landskapet foran oss, og det skal fylles med godt innhold. Vi skal skape stoltheten, det skal være spennende og gøy å bo i Hamar, sier kultursjef Morten Midtlien. SAMARBEID

Ideen om populærkonsert på Stortorget i Hamar hadde Morten Midtlien med seg fra Stange. Og det er nok ikke tilfeldig, fordi dagens rådmann i Hamar liker ideen om å samarbeide over kommunegrensene. Han forstår ikke helt de som snakker om rivalisering på Hedmarken.

– Jeg har bodd her i tjueto år, og har vel egentlig aldri forstått dette med rivalisering. Jeg tror vi må forstå at alle nyter godt av at noen lykkes. Det er bra for fellesskapet. Lykkes Ringsaker, så synes jeg det er kjempebra. Det er ikke så viktig hvor tilbudet er, bare tilbudet er tilgjengelig. Jeg skal kanskje være forsiktig når det gjelder politikk, men jeg tror vi vil få større glede av større kommuner. Vi blir små når vi ser mot de store regionene, som eksempelvis på områdene rundt Oslo. For å ta den plassen vi ønsker, så er det viktig at vi kan vokse.

INN I 2017

– At Elton John kommer, at det er utsolgt, det vet vi, men får vi se flere nye kulturprosjekter i Hamar i 2017?

– Ja, men jeg vil ikke si noe om dette nå.

En antydning kommer han likevel med, når han sier at det fortsatt ligger større potensial i Hamar kulturhus, at det er større muligheter når det gjelder å utnytte byens samlingsplasser – og at det også må finnes muligheter for samarbeide mellom kulturskolene i Hamar, Stange, Ringsaker og Løten.

– Kulturtilbudet er bare en del av et større byggverk, men også er det en viktig del av en større satsing. Bidrar vi alle, så er det lettere å bygge, sier Hamars kultursjef, Morten Midtlien.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke