21. mai
FORFATTER: Svandis Hanna Gudmundsdottir fra Romedal debuterte som forfatter med krimroman i fjor. Nå gir hun gode råd til andre med skrivelyst, som kanskje ønsker å bidra til HAs krimnovellekonkurranse.
 
– Alt du har opplevd i livet kan brukes
– Ingen vet hva en kan før en prøver, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir fra Romedal. Selv valgte hun å skrive roman.

Publisert: 09.feb.2018 15:36
Oppdatert: 09.feb.2018 15:40

«Romandebutanten Svandis Hanna Gudmundsdottir gjør veldig mye godt og riktig i «Jakten på Eden». Langt på veg er det en imponerende debut.»

Slik het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse av romanen «Jakten på Eden» i fjor. Det var første gangen Svandis hadde skrevet noe. Det ga både positiv mottakelse, og lyst til å skrive mer. Nå er hun i gang med sin andre krimroman. Og hun har høstet gode erfaringer med å skrive, som hun gjerne deler med dem som nå sysler med manus til HAs krimnovellekonkurranse.

I fjorårets konkurranse om å skrive den beste krimnovellen, fikk HA inn ikke mindre enn 40 bidrag. Over hele fylket så det ut til å skje noe kriminelt. Nå er en ny runde på gang for å bli årets krimnovellevinner.

– Å skrive er noe som bør anbefales å prøve av mange, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir.

Første gang

– Jeg hadde jo aldri gjort det før, sier hun om bokdebuten sin i fjor.

– Jeg startet å skrive egentlig bare for moro skyld.

– Jeg hadde drevet med løpshester i mange år. Men det tok mye tid, og jeg bestemte meg etter hvert for å slutte. Da jeg fikk mer tid til rådighet, begynte jeg å skrive krim.

– Det var helt annerledes enn jeg hadde trodd. Jeg begynte i den ene enden, og det bare fortsatte. Det var som å skru på en spennende film.

Alt kan brukes

– Jeg oppdaget at alle erfaringer du har gjort i livet, er noe som kan brukes, sier hun. – Alt du har opplevd, er et skattkammer du kan plukke fra.

– Undervegs ble jeg overrasket ikke minst over mine grusomme tanker. Jeg oppdaget at jeg måtte bryte noen grenser, og tøye strikken litt. Men jeg levde meg så inn i det. Når jeg selv kjenner at jeg grøsser og får hjertebank, tenker jeg at jeg har truffet noe.

– Jeg er jo bare en amatør, og skriving skal bare være hobbyen min. Men jeg tenker at hvis jeg klarte å få det til, tror jeg mange andre kan gjøre det også.

– Noe av det som kreves, sier hun, – er stayerevne, tålmodighet, og vilje til å fullføre. Det gjelder å ikke gi seg, men stå i det til slutt.

– Og du må like det selv. Ellers hadde jeg ikke gjort det. Men jeg synes jeg hadde kjempeflaks som begynte.

FAKTA

Krim-konkurranse

Novellen må være på maks 10.000 tegn (med mellomrom).

Handlingen må utspille seg i Hedmark.

Det er fritt for alle å delta.

Send inn ditt manus på epost til kultur@h-a.no

Siste frist for å sende inn er mandag 12. mars.

De beste novellene settes på trykk i HA og på h-a.no i forbindelse med påsken.

En jury vurderer alle novellene og det venter 5.000 kroner i premie til vinneren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her.