22. aug
FORFATTER: Svandis Hanna Gudmundsdottir fra Romedal debuterte som forfatter med krimroman i fjor. Nå gir hun gode råd til andre med skrivelyst, som kanskje ønsker å bidra til HAs krimnovellekonkurranse.
 
– Alt du har opplevd i livet kan brukes
– Ingen vet hva en kan før en prøver, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir fra Romedal. Selv valgte hun å skrive roman.

Publisert: 09.feb.2018 15:36
Oppdatert: 09.feb.2018 15:40

«Romandebutanten Svandis Hanna Gudmundsdottir gjør veldig mye godt og riktig i «Jakten på Eden». Langt på veg er det en imponerende debut.»

Slik het det i Hamar Arbeiderblads anmeldelse av romanen «Jakten på Eden» i fjor. Det var første gangen Svandis hadde skrevet noe. Det ga både positiv mottakelse, og lyst til å skrive mer. Nå er hun i gang med sin andre krimroman. Og hun har høstet gode erfaringer med å skrive, som hun gjerne deler med dem som nå sysler med manus til HAs krimnovellekonkurranse.

I fjorårets konkurranse om å skrive den beste krimnovellen, fikk HA inn ikke mindre enn 40 bidrag. Over hele fylket så det ut til å skje noe kriminelt. Nå er en ny runde på gang for å bli årets krimnovellevinner.

– Å skrive er noe som bør anbefales å prøve av mange, sier Svandis Hanna Gudmundsdottir.

Første gang

– Jeg hadde jo aldri gjort det før, sier hun om bokdebuten sin i fjor.

– Jeg startet å skrive egentlig bare for moro skyld.

– Jeg hadde drevet med løpshester i mange år. Men det tok mye tid, og jeg bestemte meg etter hvert for å slutte. Da jeg fikk mer tid til rådighet, begynte jeg å skrive krim.

– Det var helt annerledes enn jeg hadde trodd. Jeg begynte i den ene enden, og det bare fortsatte. Det var som å skru på en spennende film.

Alt kan brukes

– Jeg oppdaget at alle erfaringer du har gjort i livet, er noe som kan brukes, sier hun. – Alt du har opplevd, er et skattkammer du kan plukke fra.

– Undervegs ble jeg overrasket ikke minst over mine grusomme tanker. Jeg oppdaget at jeg måtte bryte noen grenser, og tøye strikken litt. Men jeg levde meg så inn i det. Når jeg selv kjenner at jeg grøsser og får hjertebank, tenker jeg at jeg har truffet noe.

– Jeg er jo bare en amatør, og skriving skal bare være hobbyen min. Men jeg tenker at hvis jeg klarte å få det til, tror jeg mange andre kan gjøre det også.

– Noe av det som kreves, sier hun, – er stayerevne, tålmodighet, og vilje til å fullføre. Det gjelder å ikke gi seg, men stå i det til slutt.

– Og du må like det selv. Ellers hadde jeg ikke gjort det. Men jeg synes jeg hadde kjempeflaks som begynte.

FAKTA

Krim-konkurranse

Novellen må være på maks 10.000 tegn (med mellomrom).

Handlingen må utspille seg i Hedmark.

Det er fritt for alle å delta.

Send inn ditt manus på epost til kultur@h-a.no

Siste frist for å sende inn er mandag 12. mars.

De beste novellene settes på trykk i HA og på h-a.no i forbindelse med påsken.

En jury vurderer alle novellene og det venter 5.000 kroner i premie til vinneren.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke