26. aug
 
- Beklager at vi forstyrret nattesøvnen
Summerfade er både elsket, hatet, sviktet av publikum og Innlandets beste kulturtilbud til ungdom på veldig lenge.

Publisert: 16.aug.2015 02:45
Oppdatert: 17.aug.2015 07:50

Etter fredagens publikumssvikt var det to potensielle titler på denne kommentaren. Arrangørene har allerede flagget at festivalens framtid avhenger av lørdagens besøkstall. En glissen forsamling, enn hvor glade, dansende og fornøyde, er ikke nok til å dekke utgiftene til riggemannskap, artister, PA, lys, vakter eller scenemateriell. «Otto Knows reddet festivalen» ble derfor skrotet, selv om han leverte et helt utrolig kult sett med hits. Tallenes tale sier 600 gjennom portene på fredag, og 980 på lørdag. Antallet fribilletter er dog så stort at arrangør Andreas Armand Hansen har følgende å si om målet å selge 1.500 festivalpass, et tall nedjustert til halvparten av originalhåpet, og mest sannsynlig stedet hvor kniven hvilte på strupen:

- Nei, vi er ikke der i det hele tatt.

Arrangørene har investerte mye for at scenen og anlegget skulle kunne måle seg med det som er bransjestandard, og tilfredsstille et festivalområde med kapasitet til 5000. De satset kanskje litt for tungt. Og nå kommer smellen. Hansen vil allikevel ikke slå siste spiker i kista før barsalget har blitt gjort opp. Å selge unna utstyr er også en utvei, ifølge han. "Siste spiker i kista" ble derfor også uaktuelt å bruke. Og det er lovende nytt. For noen i hvert fall.

Det var ikke bare oppmøtet som var skuffende med Hamars første EDM-festival. Det finnes nok dem som mest sannsynlig vil trekke på smilebåndet når de oppdager at dette meget mulig var første, og siste gang. «Dere må ta fatt i terrorkonserten fra Vikingskipet i helga», er en av mange, mange negative tilbakemeldinger. Ungdommens farvel til sommeren før jobb- og skolestart har virkelig ikke falt i god jord blant dem som ikke selv danset natten vekk foran scenen. Hamar politikammer har blitt nedringt av et unisont kor av voksne mennesker som ønsket å kutte strømmen, og ikke kan fatte og begripe at kommunen kunne gi tillatelse til noe sånt. Støyen krenket deres personlige sfære, og folk trenger da nattesøvnen sin. Sommerferien er jo snart slutt.

Men politiet var maktesløse. Og takk for det. Hvis den eldre majoriteten i distriktet skulle diktere vilkårene for ungdommens kulturtilbud hadde stakkarene blitt sulteforet. At en stor gruppe voksne innbyggere opplever musikken som irriterende kan man leve med. Ungdom og voksne har aldri hatt samme musikksmak. Ifølge arrangørene var støynivåene innenfor tillatte nivåer, og de gjennomførte konstante målinger. De har lite å tjene på å jukse med slikt. Musikken spilte altså neppe høyere enn under Hamar Music Festival. Om de var akseptable kommer nok mer an på øret som lytter. Helsedirektoratets forskrifter tar nok ikke høyde for individuell hårsårhet. Det er utvilsomt dystre utsikter for byen hvis slikt storsinn til ny kultur er normen. 

Det er få festivaler som klarer å trekke massene på første forsøk. Å skylde på enkeltfaktorer som beskjeden markedsføring, sent programslipp eller festivaldatoer blir feil. Å forvente at arrangørene skal ha kapital til å dra i land verdenskjente publikumsmagneter allerede første året er urimelig. Og en skal ikke klandre ungdommene i byen for å ikke hoppe på det første EDM-toget som går forbi.  Å avskrive festivalen som skivebom er ikke rettferdig mot noen parter. De færreste av oss kjøper noe usett, og det tar tid å bygge seg et navn. Skal man tro de positive reaksjonene på sosiale medier, og ikke minst de jublende publikummerne, er det dette de vil ha. Og Summerfade var brekkstanga. Og ildprøven. En får bare håpe Even Bø Ruud og Andreas Armand Hansen kommer helskinnet fra det, og prøver igjen. 

-  Beklager at vi forstyrret nattesøvnen. Det er bare noen timer igjen nå, så skal du få fri fra oss, svarte Ruud til en av de mange, mange sinte henvendelsene.

Klokken tolv i natt kom fyrverkeriet som markerte slutten. Sånn Hamar. Nå er det stille igjen. Hvil i fred.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke