19. aug
Kamila Shamsie: Holder årets Bjørnson-forelesning.Foto: Murdo Macleod
 
– En av verdens beste
Litteraturfestivalen på Lillehammer er Nordens største og ble av Penguine nylig kåret til en av de 20 beste litteraturfestivalene i verden.

Publisert: 04.apr.2017 18:17
Oppdatert: 04.apr.2017 18:41

Indisk litteratur, nasjonalisme, ytringsfrihet og satsing på barn og unge. Det er noen av hjørnesteinene for årets festival. Blant årets hovednavn er Karl Ove Knausgård, Ngugi wa Thiong’o, Åsne Seierstad, Sjón, Kamila Shamsie, Moddi, Jerry Pinto, Svein Nyhus og Meg Rosoff.

På nytt har indisk litteratur blitt aktuell i vår del av verden. De forfatterne som for noen år siden skapte en bølge av oversettelser i Norge, har nå modnet ytterligere, og er viktige samfunnsdebattanter i landet. «Litteraturen er et viktig våpen i kampen mot undertrykkelse og institusjonalisert diskriminering», heter det i presentasjonen av programmet.

hovedforeleser

Når ytringsfriheten er truet, innskrenket eller forbudt, blir kunstnere og forfattere tvunget til å finne stadig mer oppfinnsomme måter å unngå autoritær undertrykkelse. Motstanden finner nye former. Det er utgangspunktet for den stort anlagte konferansen «In other words», som er ICORN- og PEN Internationals konferanse under festivalen. Mer enn 300 deltakere fra over 60 land deltar på konferansen og mange av disse bidrar til å berike årets festivalprogram.

Pakistanske Kamila Shamsies Bjørnsonforelesning, som er et av høydepunktene under festivalen, er også et innslag i konferanseprogrammet.

Ellers blir det en mulighet til å møte Åsne Seierstad i samtale med den syriske dokumentarskaperen Ali Al-Ibrahim og høre tyrkiske forfatteres analyse av utviklingen i Tyrkia.

Bredt utvalg

De seks dagene festivalen pågår blir et rikt utvalg norske og utenlandske forfattere på festivalens scener. Lokal tilknytning har Helene Guåker. Monica Isakstuen og Camilla Granlien. Blant andre er Vigdis Hjorth, Ida Hegazi Høyer, Josefine Klougart, Claire-Louise Bennett, Max Porter, Arnar Már Arngrímsson, Hans Herbjørnsrud, James Rebanks, Elisabeth Åsbrink, Margie Orford, Jan Kristoffer Dale, Meg Rosoff, Kyrre Andreassen, John Freeman, Mona Høvring, Yadollah Royaee, Fredrik Sjöberg, Selma Lønning Aarø, Ingrid Z. Aanestad, Tor Åge Bringsværd, Jason Timbuktu Diakité, Kim Leine, Unni Lindell, Tove Nilsen, Johan Theorin, Gro Dahle – og mange flere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke