22. aug
Prisvinnere: Regissør og produsent Henrik Martin Dahlsbakken vant hovedprisen for kinodebuten «Å vende tilbake» under den 57. nordiske filmfestivalen.
Foto: Remi Laakso
 
- Et hyggelig sjokk
– Jeg hadde ikke regnet med å vinne, sier Henrik Martin Dahlsbakken.

Publisert: 08.nov.2015 22:33
Oppdatert: 09.nov.2015 00:47

På prisutdelingen for den 57. nordiske filmfestival i Lübeck lørdag 7. november vant «Å vende tilbake» festivalens hovedpris på 120.000 kroner. Filmen hadde norsk kinopremière 27. februar 2015, og var på kortlisten til å bli Norges Oscar-kandidat. Filmen er både skrevet, regissert og produsert av Dahlsbakken gjennom produksjonsselskapet FilmBros AS.

– Et hyggelig sjokk

– Jeg hadde ikke regnet med å vinne. Det var veldig hard konkurranse, og 16 veldig bra filmer fra Norge - filmer som har vært i Cannes tidligere, og vunnet Nordisk råds filmpris. Jeg satt der og var fornøyd med å bare være med i programmet, og så kom de fram til siste kategori og ropte opp «Å vende tilbake». Det var et sjokk, men et veldig hyggelig sjokk, sier Dahlsbakken.

Her til lands fikk debuten en blandet mottakelse. «Skremmende godt om et krigsskadd sinn» skrev Aftenbladets anmelder, og trillet fem øyne på terningen. «Modent, sterkt, nært og sobert» skrev Hamar Arbeiderblad, og ga den full pott. VG kalte filmen «Sobert, men uforløst drama» og ga en treer, og det samme gjorde OsloBy.no, som hevdet at «karakterene er endimensjonale og replikkvekslingen karikert».

Juryen: - Svært talentfull

– Prisen går til en ambisiøs og svært talentfull ung filmskaper som kombinerer flotte naturbilder med strålende skuespillerprestasjoner idet han tar for seg et viktig tema i vår samtid, sa juryens i sin begrunnelse.

– Det er veldig hyggelige ord. At de likte filmen så godt, og at den betydde noe for dem på den måten, det er det man vil oppnå når man lager film – at det berører og får folk til å tenke, sier Dahlsbakken.

 – Jeg snakket med juryen etter jeg fikk prisen, og de var virkelig over seg av begeistring. At de våger å satse på et ukjent navn, som jeg er i den sammenhengen, er veldig kult. At de ikke «safer», men går for en underdog, som ingen hadde forventet skulle vinne – en liten film fra fjellheimen i Norge om to brødre som leter etter sin far. I konkurranse med alle de andre filmene er det ikke så lett så stikke seg ut, men den gjorde tydeligvis det, sier Dahlsbakken.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke