20. aug
Forfatter: Anette Trettebergstuen har sammen med Bård Nylund skrevet boka hun ønsket hun hadde hatt for 15 år siden.Foto: Trond Lillebo
 
- Et lyst skråblikk
– Vi har ønsket å skrive boka som vi skulle ønske vi hadde hatt selv for femten år siden, sier Anette Trettebergstuen. Sammen med Bård Nylund utgir hun nå boka «Homo».

Publisert: 16.feb.2017 20:20
Oppdatert: 16.feb.2017 20:27

«For deg som er, lurer på om du er, eller har lyst til å bli homo. Eller for deg som bare lurer på hvordan disse homogreiene funker.»

Slik er undertittelen på boka, som det ganske nystartede forlaget Pitch nå utgir, og som de presenterer som et «lyst skråblikk på disse homogreiene», og som de håper skal være både nyttig og morsom.

I åpningen forteller forfatterne om sine egne ut av skapet-historier. I boka er det også mange andre, gjennomgående unge mennesker, som forteller sine historier, der ut av skapet-opplevelsen står sentralt.

startet på katta

Sin egen historie starter Anette da hun og noen andre russejenter på Katta satt og drakk øl ei mainatt i 2000. En av dem spurte om de andre hadde hørt om hun på Ajer som var blitt sammen med ei jente i Oslo. «Akkurat der skjedde det noe med meg,» skriver hun. «Jeg tenkte tanker jeg aldri hadde tenkt før.»

Hun hadde ant det før «at det var noe som ikke stemte», som hun skriver. «På ungdomsskolen hatet jeg gym, men elsket gymlærer Lone». Etter hvert økte følelsen av å være annerledes; «at de andre ikke forsto meg, ikke så meg eller var helt som meg. Men jeg ante ikke hva det handlet om.»

Positive historier

Slik Anette forteller om seg selv, er det de positive sidene som trekkes fram. Som da hun fortalte foreldrene at hun likte jenter, og ingen av dem syntes det var «spesielt oppsiktsvekkende».

– Vi trenger flere positive historier, sier hun.

– Samtidig har vi ønsket å være hundre prosent ærlige. Og noe var absolutt kleint å skrive om.

– Vi vet at mange er redde for å stå fram. Og vi hører fortsatt historier om folk som blir banka opp og spytta på. Men de fleste historiene er ikke slik.

– Samtidig ser vi at mange som er unge i dag fortsatt er opptatt av de samme spørsmålene som vi lurte på for mange år siden. For det er fortsatt ikke enkelt å stå fram. Men vi prøver å bidra til å gjøre det litt enklere.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke