19. aug
ÅPNING: Dette bildet ble tatt 5. januar 1968, og er fra åpningen av Sagatun kino i Hamar. Kan du finne igjen deg sjøl på dette bildet? Foto: Fotohuset, Domkirkeoddens fotoarkiv
 
– Finn deg selv på dette bildet og vinn premierebillett!
– 100 år siden kommunal kinodrift i Hamar ble vedtatt og 50 år siden Sagatun åpnet. Finn deg selv på bildet fra Sagatun-åpningen, og vi spanderer premierebillett til Henrik Dahlsbakkens «Rett Vest», sier kinosjef Espen Jørgensen.

Publisert: 05.des.2017 08:08
Oppdatert: 05.des.2017 08:18

Svart-hvitt-bildet fra åpningen av Sagatun kino 5. januar 1968 er godt kjent i Hamar, og nå plukkes det fram igjen i forbindelse med jubileumsåret 2018.

– Det skal bli et år med forskjellige markeringer, og vi begynner med et festarrangement 5. januar. Billettene er til salgs for alle – men vi spanderer billett til de som kjenner seg igjen på bildet. I tilknytning til filmvisningen blir det også en samling med litt sprudlevann i glassene, sier kinosjef Espen Jørgensen.

Historien

Fra 1. januar 1918 var det slutt på privat kinodrift i Hamar. Både Aktuell og Perfekt ble da Hamar kommunale kinematografer. Hamar Arbeiderblad har flere ganger fortalt historien om overgangen: «I Vang var det ikke noe vedtak om at kinoen skulle være kommunal, for der var det ingen kino. I Vangsvegen, noen meter unna Perfekt og enda færre meter fra kommunegrensa, ble derfor Biografen oppført som privat kino. For ikke å tape kampen mot Biografen, måtte Hamar kommune satse på ny kino. Perfekt var slettes ikke perfekt lenger, og ble erstattet av Festivitetskinoen som ble innredet i Hamars nye og storslåtte selskapslokaler. Annen juledag var et urpremiere på Festivitetskinoen».

Femti år senere, 5. januar 1968, åpnet Sagatun dørene med klassikeren «Doktor Zhivago».

Komedie

Femti år etter åpningen av Sagatun feires disse to jubileum med premiere på Henrik M. Dahlsbakkens fjerde spillefilm på kino, komedien «Rett Vest». Om far Georg og sønn Kasper som sammen reiser over fjellet for å representere Kaspers nylig avdøde mor i norgesmesterskapet i quilting. Presentert og reklamert for med disse ord: «En varm og morsom feelgoodfilm om alt det vakre som kan komme ut av sorgen, med et imponerende skuespillerlag som briljerer foran kamera.»

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke