17. aug
Barnetime: Jenny Linnes Lyshaugen Hellerud (7) får boka signert av Lisa Aisato etter søndagens barnetime i Prøysenhuset.
 
- Gikk opp løypa
- Jeg leser fremdeles «Geitekillingen som kunne telle til ti». Den er genial i sin oppbygging, og jeg skulle gjerne ha illustrert den, sier Lisa Aisato.

Publisert: 16.jul.2017 19:53
Oppdatert: 17.jul.2017 09:15

Søndag morgen hadde Lisa Aisato barnetime i Prøysenhuset. For sammen med søstera Haddy Njie er hun siste års mottaker av Teskjekjerringprisen for boka «Snart sover du». Og da hører det gjerne med en opptreden på Prøysenfestivalen. Her presenterte Lisa seg selv både som illustratør og forfatter for et ungt publikum. Og det var mange som tydelig kjente bøkene hennes.

- Jeg har lest både «Snart sover du» og «En fisk til Luna». Egentlig liker jeg alle like godt, sier sju og et halvt år gamle Jenny Linnea Lyshaugen Hellerud, som var en av dem som passet på å få signert bok av Lisa på Prøysenhuset.

Mindre tabu

Selv har Lisa Aisato, med far fra Gambia og mor som nå er bosatt i Stange, vokst opp med Prøysens barnesanger og fortellinger. Og det er langt fra bare «Geitekillingen som kunne telle til ti» som er blitt en del av stoffet hun fortsatt har med seg fra barndommen.

- Alf Prøysen var med og gikk opp løypa for barnebokforfattere i Norge, sier hun.

– Han var en av dem som sørget for at mye ble mindre tabu i barnebøkene.

- Men det tok en stund før jeg også oppdaget hvor mye Prøysen har skrevet for voksne; hvor dypt det er, og hvor god klang det har.

Hjertebarn

Som illustratør står Lisa Aisato bak en rekke bøker, men til flere har hun også skrevet teksten selv. Blant dem er billedbøkene «Odd er et egg», «Fugl» og «En fisk til Luna». «Odd er et egg» er også blitt kåret til beste animerte kortfilm på en amerikansk filmfestival.

Men på Prøysenhuset søndag var det framfor alt «Snart sover du» som sto sentralt; billedboka hun gjorde sammen med søstera Haddy, og som hun kaller sitt «hjertebarn».

- Det skyldes ikke minst at vi jobbet så tett sammen om den, sier hun.

«Alf Prøysen skrev selv en samling vers i 1952 som han kalte «Året rundt», et vers til hver måned. Boka til prisvinnerene følger også årshjulet (...) Det er så vakkert gjort og med så stor kjærlighet til alle de små som får glede av å høre og se denne boka», het det i juryens begrunnelse.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke