20. aug
Rita Lovise: Hennes debutalbum er nå også blitt internasjonalt lagt merke til. Her fra hennes turnéstart i Hamar i fjor høst.Foto: Kristian Einang
 
- Helt vanvittig
- Jeg var helt høy i hele går. Dette er helt vanvittig, sier Rita Lovise Haugseggen.

Publisert: 13.jan.2014 06:53
Oppdatert: -

I den første internasjonale anmeldelsen av hennes debut-cd, sammenlignes tekstene hennes med den svenske nobelprisvinneren Tomas Tranströmer. Det er slik som kan få en platedebutant til å klype seg et par ganger i armen, for å sjekke at det er virkelig.
I fjor høst debuterte Rita Lovise med jazzalbumet «Craving Coffee», og fikk raskt svært gode anmeldelser for det. Nå har albumet også fått sin første internasjonale anmeldelse, i nettmagasinet «All about jazz», der den danske anmelderen Jakob Baekgaard skriver en anmeldelse der plata omtales som en imponerende debut.
Det er den svenske lyrikken Tomas Tranströmers dikt «Espresso» som den danske anmelderen tar utgangspunkt i, og han finner noen av de samme lyriske kvalitetene i Ritas Lovises sangtekster. «Her music is a brew that is both smooth and strong and fulled with flavor», hevder anmelderen.
Han skriver også at Rita Lovise i sitt hjerte framstår som en singer/songwriter, men at hun synger som en jazzsanger og skriver som en lyriker.
Anmelderen synes også at «Craving coffee» kan bli brukt like gjerne som herlig bakgrunnsmusikk på en søndag morgen, som en plata som inviterer til mer bevisst lytting.

Internasjonal lansering

- Dette er bare helt utrolig gøy, sier Rita Lovise, som så langt også har fått flere norske anmeldelser - og alle positive. I Dagbladet skrev Terje Mosnes at «Rita Lovise synger seg rett inn i jazzvokaleliten» med debutalbumet sitt. «Rita Lovise utfordrer både sjangre og seg selv, med et kompromissløst selvuttrykk i sikte, og lykkes med det», het det i HAs anmeldelse.
- Men det er utrolig kult at den også nå ser ut til å bli lagt merke til «der ute», sier hun.
Og den slags kan det raskt bli mer av. Plata er allerede bestilt i Japan, og slippes ellers internasjonalt 27. januar,

Jobber mot festivaler

Selv jobber hun nå mest med sommerens jazzfestivaler i sikte.
- En kollega sa jeg må roe meg ned og la plata jobbe for seg selv, sier hun.
- Men jeg synes jeg må pushe den litt likevel.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke