20. aug
Birkebeinere: Monica C. Kjørum, Jon Erik Myre, Merete Lindén Dahle, Dag Ekeberg og Dag Hylin.Foto: Ian Brodie Photo
 
– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv
I år er andre gang Birkebeinerspelet blir satt opp på utendørsscenen i Mesnali. Ei som debuterer som skuespiller i årets oppsetning, er Monica Kjørum fra Ottestad.

Publisert: 16.feb.2018 17:02
Oppdatert: 16.feb.2018 17:40

– Jeg hadde lyst til å utfordre meg selv, forteller Kjørum på telefon fra prøvene i Mesnali.

Hun har blant annet rollene som Birkebeiner, Bagler, «kveekjerring» og kona til birkebeineren Audun Berserk. Den tidligere Hamarsingen, som nylig bosatte seg i Ottestad, kan fortelle at det har vært veldig spennende å lære om alt som skal skje før et teaterstykke kan framføres foran et publikum. Hun har i år fått en smakebit på hvordan livet som skuespiller kan utarte seg, med prøver og øvelser som krever høy konsentrasjon og dedikasjon fra deltagerne.

– Vi lever i ei lita boble. Vi har trent hver helg siden starten av januar, og denne uka har vi vært i Mesnali hver dag. Vi er oppe klokka åtte om morgenen, og er ferdig med siste gjennomkjøring halv tolv om kvelden, sier Kjørum.

Det Begynte med hest

Hun forteller at hun kom inn i Birkebeinerspelet som hestepasser og hjelper, en rolle hun også hadde under innspillingen av Birkebeinerne-filmen i 2015. Det var da datteren begynte å spørre om å få ri på hest, at Kjørum fant ut at ridning også var noe for henne. Både hun og datteren har vært mye på tur på hesteryggen.

– Hestene er også en viktig del av Birkebeinerspelet, kan Kjørum fortelle.

– De storkoser seg. Dette er dyr som er vant til å være ute hele året, og som setter vinterpels. De har det som plommen i egget.

– Dere er opptatt av at både dyr og mennesker skal ha det bra i prosjektperioden?

– Absolutt. Det er mange scener med høy fart, og hestene blir jo svette. Så vi tar dem med inn i stallen og tørker dem godt hver kveld. De får godt med stell. Mange av hestene er også godt drillet, da de har vært med helt siden filminnspillingen i 2015.

Kjørum forteller at det til tider har vært utfordringer med de store snømengdene i år. Men hun skryter av hvordan ildsjelene Camilla Li og Kristoffer Hauger har løst utfordringene ved hjelp av traktor og skuter. Kulda later heller ikke til å være noe problem for den nybakte amatørskuespilleren, som gir publikum et tips:

– Det som gjelder er å kle seg i ull, ull og ull, sier Kjørum.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke