17. aug
LITTERÆRT FORSLAG: Tryg­ve Mag­nus Slags­vold Ve­dum (Sp), stortingsrepresentant fra Hedmark, mener det nye kulturhuset i Hamar bør oppkalles etter byens store dikter og få navnet Rolf Jacobsens Hus. FOTO: BJØRN-FRODE LØVLUND
 
- Kulturhuset bør hete Rolf Jacobsens Hus
Trygve Magnus Slagsvold Vedum (Sp) mener det planlagte kulturhuset i Hamar bør få navnet Rolf Jacobsens Hus.

Publisert: 29.mar.2011 07:48
Oppdatert: -

Vedum, som både er nestleder i Sp og parlamentarisk leder for Sp i Stortinget, har fulgt med på navnedebatten rundt det nye kulturhuset i Hamar.
Ingen ting er bestemt fra Hamar kommunes side, men så langt er det Kirsten Flagstads Hus som har vært sterkest promotert.
Nå kaster Vedum seg inn i navnedebatten med forslaget Rolf Jacobsens Hus.
- Kulturhuset i Hamar blir et kulturhus, ikke bare for Hamar, men for hele regionen. Det er mange som vil få eierskap til dette kulturhuset, og navnet bør speile kulturen i regionen.
Sett utenfra er det spesielt litteratur og lyrikk Hedmark er kjent for. Hedmark blir ofte forbundet med det skrevne ord. Da tenker jeg på Halldis Moren Vesaas, Alf Prøysen. Hans Børli, Jacob Breda Bull, Åsta Holth, Einar Skjæraasen og ikke minst Hamars egen Rolf Jacobsen, sier Vedum.
Han argumenterer med at Rolf Jacobsens diktning er like aktuell i dag som tidligere.
- Han var en samfunnsengasjert lyriker, som folk har et like sterkt forhold til nå som før, sier han.
- Hva med Jacobsens NS-fortid, ser du noen problemer med den i forhold til å kalle kulturhuset for Rolf Jacobsens Hus?
- Nei, den er noe vi bør legge bak oss nå. Rolf Jacobsens diktning er fantastisk og står på egne bein. Jeg er opptatt av at kulturhuset i Hamar også kan markere lyrikkfylket Hedmark.
- Kirsten Flagstad, Hamars berømte operasanger, har vært tungt framme når det gjelder navnet på det nye kulturhuset. Skal vi bare glemme henne?
- På ingen måte. Jeg synes at storsalen som skal brukes til teaterforestillinger og konserter, kan få navnet Kirsten Flagstads Sal. Det vil være en god løsning, mener Vedum.
Kultursjef Terje Halvorsen i Hamar kommune opplyste senest i februar at han ser for seg at det blir kommunestyret i Hamar som til syvende og sist avgjør navnet.
Før utspillet fra Vedum om Rolf Jacobsens Hus er det som nevnt forslaget om Kirsten Flagstads Hus som har vært mest framme, ikke minst fordi Vandkunsten, arkitektbyrået som har tegnet det planlagte kulturhuset i Hamar, hele tiden har brukt store bilder av Kirsten Flagstad på skissene av kulturhuset.
Både Oddvar Gundersen, leder i Flagstadselskapet, og tidligere operasjef Bjørn Simensen, som nå er kunstnerisk leder for Kirsten Flagstad Festival, har støttet forslaget om Kirsten Flagstads Hus.
Det er Flagstadselskapet som forvalter bruken av Kirsten Flagstads navn etter avtale med hennes arvinger i USA.
Anne-Lise Bakken (Ap) foreslo for øvrig Kirsten Flagstads Hus som navn på kulturhuset allerede for fire år siden, i februar 2007.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke