22. aug
HJEMMEBANE: Ole Edvard Antonsen (55) er på hjemmebane i Hamar, og når han igjen presenterer «Tour De Force», konserter med utgangspunkt i albumet fra – 92 som var hans kommersielle gjennomslag i Norge. Foto: Remi Laakso
 
- Litt imponert
Det ble en suksess. Det ble et gjennombrudd. Og det er en suksess igjen, tjuefem år etter. Ole Edvard Antonsen (55) koser seg fortsatt stort med «Tour De Force».

Publisert: 09.aug.2017 10:06
Oppdatert: 10.aug.2017 07:40

Albumet «Tour de Force» (-92) ble hans kommersielle gjennombrudd i Norge, solgte flere enn 140.000 eksemplarer – og ble hedret med Spellemannsprisen. I 2015 bygget han en konsert med «Tour De Force» som utgangspunkt, med låter fra «Read My Lips» (1997) og «Landscapes» (2007). Han ga 1.400 personer en strålende opplevelse i Operaen i Oslo, satte prosjektet på plakaten både i Elverum og på Rockefeller, men måtte avlyse da han pådro seg et stygt beinbrudd. Nå er «Tour De Force» tilbake. Først i Terningen Arena, under Festspillene, denne uka, så på Sentrum scene i oktober.

Et kraftband er satt sammen, med blant annet hans brødre Tom Erik og Jens Petter, som begge var med i originalbesetningen fra – 92, og gjester er Torstein Flakne og Frode Alnæs. Skru opp lyden. Det er igjen klart for «Honky Tonk Women», «5000 Miles», «Vitae Lux», «Bosporus», «Mikkel», og mange, mange flere kjente.

Limt inntil prosjektet denne gang er en håndfull runde tall; med 25 år siden «Tour De Force», tjue år siden «Read My Lips», ti år siden «Landscapes», det er tretti år siden han vant Ungdomssymfonikernes solistkonkurranse, tretti år siden han vant den store konkurransen i Genève, som løftet ham inn på den internasjonale scenen, det er femti år siden han begynte å spille trompet – og selv er han blitt 55 år.

– Du er blitt 55 og stor stjerne, og du har plukket fram igjen et album du lagde for tjuefem år siden. Hva tenker du om Ole Edvard (30), han som lagde «Tour De Force»?

– He, he …

– Helt ærlig, som proff, hva vil du si?

– Jeg er ydmyk, stolt og litt imponert, det må jeg si. Kanskje også fordi vi brukte så enormt mye ressurser for å optimalisere noe som ikke var gjort på trompet tidligere. Jeg fikk tid og mulighet til å eksperimentere – og jeg var ett år i studio og fikk gjort så mye, ikke minst lydmessig. Banebrytende. Entreprenørskap.

– Du sier du i dag er imponert over jobben du selv og dere gjorde. Hva er du spesielt imponert over, nå i ettertid?

– At jeg turte. Jeg var jo i ferd med å etablere meg som klassisk artist, og det var jo noen som rynket på nesa. Jeg fikk jo også kritikk, men kritikken kom fra uventet hold. Ikke fra det klassiske miljøet, men fra rockemiljøet. Ja, vi lekte, men vi tok det også på alvor. Vi gjorde tre versjoner av Stones-låta «Honky Tonk Woman», den fjerde ble med på albumet. Og det er den versjonen hvor jeg spiller minst.

– Albumet ga også to store hits, som har levd hele vegen etterpå. «Vitae Lux» (Alnæs). Frode selv sa på konserten i Operaen at «Ole Edvard har gjort meg til millionær», he, he. Og Torstein Flaknes «5000 Miles», da. En låt som også Morten Harket lagde en hit av som soloartist, som «Spanish Steps».

– Arbeidet med «Tour De Force»-albumet gjorde at jeg måtte ta mange valg der og da, jeg måtte si nei til mange større jobber. Men albumet åpnet dører, det dro med seg så utrolig mye – og konsekvensene var utelukkende positive.

Han hentet det fram igjen og gjorde en storslått konsert i Operaen i Oslo i 2015. Onsdag denne uka var en ny anledning, og i oktober er det klart for Sentrum Scene.

– Det var scenen vi avsluttet turneen på i 1992, så det er morsomt å være tilbake akkurat der, sier Ole Edvard.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke