20. aug
 
- Lutefisk må vi betrakte som medisin
På Simenstad gård i Ringsaker var det invitert til et celebert selskap for å hylle lutefisken.

Publisert: 06.nov.2015 23:49
Oppdatert: 06.nov.2015 23:50

– Egentlig skulle jeg ha holdt meg i ro, for jeg hadde nylig en hjertesvikt, men så parlamentarerte jeg med legen. Jeg var streng og sa «lutefisk må vi betrakte som medisin». Og det bøyde han seg for. Den som ikke blir i godt humør av å komme hit, og få servert fantastisk lutefisk med avec, den er det ikke noe håp for, sier NRK-veteran, forfatter og æresmedlem Jahn Otto Johansen. 

– Dette er helt topp, og det er ganske interessant at i hjertet av Norge, ikke i en kystby, finner du den beste fiskerestauranten, og du får de beste fiskemåltider, og den beste servering på alle tenkelig måter. Så den beste lutefisken får jeg faktisk her, sier Johansen.

– Det er en stor ære

Fiskeriminister Elisabeth Aspaker var også en av dem som ikke kunne takke nei til invitasjonen. 

– Nei, dette her var en fantastisk mulighet til å spise en av mine favorittretter, så dette måtte jeg absolutt si ja til. Og det er jo en stor ære å bli invitert hit på lutefiskfestival, sier Aspaker. 

– Jeg vil si at enhver lutefiskopplevelse er en god opplevelse, og vi er heldige i Norge som har en så fantastisk råvare som torsken er, og som i løpet av et år blir forvandlet til de flotteste retter. Lutefisk om høsten er kanskje årets høydepunkt for å spise torsk, sier Aspaker.

– Det er fantastisk, og nesten litt naturstridig, at man på innlandet i Norge har laget en så flott festival. Her har du landbruket og fiskerinæringa i skjønn forening.

– Får flere til Innlandet

– Jeg pleier å si at en lutefisktallerken består av 25 prosent kyst, og resten innland. Men da jeg satt og pratet med fiskeriministeren i stad måtte jeg selvfølgelig «hærte», og si at det er femti-femti, fortalte festivalsjef Oddvar Hemsøe under åpningstalen, før han takket for det store oppmøtet.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke