18. aug
KRIMFORFATTER: Helle Stensbak debuterte med krimromanen «Monopol» i 2015. – Det er viktig å kna teksten godt, mener hun Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
 
– Start med slutten
Å begynne med å tenke ut løsningen på historien, det er et av krimforfatteren Helle Stensbaks tips til dem som ønsker å være med på HAs krimnovelle-konkurranse.

Publisert: 17.mar.2017 17:45
Oppdatert: 17.mar.2017 18:05

Går du med en krimforfatter i magen? Synes du at du har en god idé til en krimnovelle? Nå har du sjansen til å få den på trykk. For en måned siden innbød Hamar Arbeiderblad alle interesserte til å skrive en kort krimnovelle. De beste novellene skal trykkes i HA i tilknytning til påskeuka. For påsken er en høytid for litterær krim her til lands.

FRISTEN NÆRMER SEG

I løpet av de siste ukene har novellene begynt å komme inn. Og nå begynner det å haste, 29. mars er satt som siste frist til å sende inn bidrag.

Undervegs har både Knut Faldbakken og Sidsel Dalen kommet med sine skrivetips for den som ønsker å skrive en krimnovelle. Idag er det krimforfatteren Helle Stensbak fra Hamar som kommer med sine tips.

Dryppe ut info

Helle Stensbak debuterte med krimromanen «Monopol» i 2015. «Et kjærkomment frisk pust i krimlitteraturen, ikke minst fordi hun våger å bruke humor som et viktig element», het det i HAs anmeldelse.

Og selv om det er forskjell på å skrive roman og novelle, er det også trekk som er felles, sier hun.

Det gjelder blant annet å starte med å pønske ut hvordan historien skal ende.

– Men da må jeg også tenke på at selv om jeg vet slutten, må ikke leseren få vite det, sier hun.

– For jeg skal kunne dryppe ut info etter hvert. Og mens historien utvikler seg, vokser også karakterene fram.

Må kna teksten

Det aller viktigste, mener Helle Stensbak, er å arbeide grundig med teksten.

– Hardt arbeid er resepten, mener hun.

– For en tekst blir bedre for hver gang den omarbeider. Det første utkastet kan gjerne være dårlig. Men ved å kna teksten, blir den stadig bedre.

Selv har hun også skrevet sangtekster, og twitter-noveller på maks 140 tegn. Og hun har oppdaget at jo mindre formatet er, jo strengere er kravene til teksten.

– Jo kortere teksten er, jo mer må du jobbe for å få den god, sier hun.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke