26. aug
INGJERD Egeberg: Viser seg fra nye sider i rollen som Den grønnkledde i Nationaltheatrets oppsetting av «Peer Gynt» anno 2014.Foto: Gisle Bjørneby
 
- Tar skjønnhets-idealet så det griner
Slik har du aldri sett Ingjerd Egeberg før, som når hun framstår som Den grønnkledde i Nationaltheatrets nye oppsetting av «Peer Gynt».

Publisert: 06.aug.2014 07:37
Oppdatert: 06.aug.2014 10:57

For tradisjonelt blir Den grønnkledde framstilt som en naturpreget huldreskikkelse som vifter med rumpa. Men i den nye oppsettingen av Peer Gynt anno 2014, er Den grønnkledde blitt en representant for den kosmetiske industrien i sin ytterste konsekvens, som Ingjerd Egeberg sier. Så hun er blitt utstyrt med rimelig oppblåste lepper, og åpenbart kraftig forstørret både her og der.

- Her blir skjønnhetsidealet tatt så det griner, sier Ingjerd.

- Utgangspunktet er samfunnskritisk, men det blir gjort med vanvittig mye humor, sier hun om forestillingen som har premiere på Nationaltheatret 9. august, og skal spilles helt fram til jul.

- Jeg tror dette skal bli god underholdning, modig og intelligent, sier Ingjerd.

Peer for vår tid

Det er regissør Alexander Mørk-Eidem som med dette har satt seg fore å servere «en Peer Gynt for vår tid», som det heter fra Nationaltheatret. Ofte blir Ibsens «Peer Gynt» framstilt og oppfattet som en slags nasjonalistisk feiring av det norske. Men slik var det slett ikke skrevet fra Ibsens side.

- Jeg synes Peer Gynt blir tatt på kornet, og blir ikke borte i alt det historiske og nasjonalromantiske, sier Ingjerd Egeberg.

- For fra Ibsens side var «Peer Gynt» slett ikke var skrevet som noen feiring av det norske, men som en kritikk av norsk nasjonalisme, selvgodhet og jakten på egen suksess.

«I 2014 er både Peer Gynt og Norge i midtlivskrise. Peer fyller 50, og Norge feirer grunnlovsjubileum. Man har nådd sine mål: penger, velstand og status. Så hva nå?»

Johaug dukker opp

Slik er noe av utgangspunktet for denne versjonen, som presenteres som et forsøk på å «ta tilbake Ibsens kritiske Peer Gynt». Derfor plasseres Peer denne gangen i studio hos Skavlan, der han som Norges største egoist - i Eindride Eidsvolds skikkelse - legger alle kort på bordet i beste sendetid, sammen med en rekke norske kjendiser. Og det skal vise seg at kjendisene også er karakterer i Peer Gynt. Vi møter Anne Krigsvoll som Erna Solberg, Jon Øigarden er både Ari Behn, Petter Stordalen og Per Fugelli, Finn Schau er Olav Thon, Marika Enstad er Siv Jensen og Andrea Bræin Hovig dukker opp som Therese Johaug - så har hun endt i «Peer Gynt hun også. Og hvem hadde egentlig trodd det?

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FORVANDLES: Ingjerd Egeberg har sminket seg mange ganger, men slik hun nå er på Nationaltheateret har du aldri sett henne.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke