26. aug
AKSJON: Det gjøres klart for nok en scene rundt middagsbordet i den stilige restauranten Ingierstrand Bad. Henrik Dahlsbakken (midt i bildet) instruerer Agnes Kittelsen (nummer to fra høyre). Miriam Lien (nummer tre fra høyre) justerer sminken på Agnes. Helt til høyre sitter skuespiller Ina Ursin-Holm – og bak kamera er som vanlig Oskar Dahlsbakken. Med ryggen til er Mads Ousdal. Foto: Remi Laakso
 
– Tøffe gutter som satser. Kult
Mange har latt seg imponere. – Tøffe gutter som satser og kjører på uten de største budsjetter. Kult, sier Agnes Kittelsen (37).

Publisert: 18.aug.2017 17:11
Oppdatert: 18.aug.2017 19:56

Agnes spaserer elegant inn funkisinngangen på restauranten Ingierstrand Bad – og rett inn i Henrik M. Dahlsbakkens erotiske thriller «En affære».

Det er advokatmiddag, dype glass fylt av hvit burgunder, fulgt av cello, harpe – og utenfor skinner en bred, lav og svart tysk hatchback til en dulliard.

Det sitter en skadd fugleunge blant porselen og krystall og sjølgode pingviner. Hun heter Anita i filmen «En affære», men egentlig Andrea Bræin Hovig, og hun skammer seg fordi hun som lærer har innledet et forhold til en elev (Tarjei Sandvik Moe). Advokatmannen hennes, Hasse (Carsten Bjørnlund) skravler intetanende … Advokatjentene «Henriette» (Agnes Kittelsen) og «Sofie» (Ida Ursin-Holm) kakler om hvor fint det er i Davos.

Fotograf Oskar Dahlsbakken kikker over kamerakanten, broren hans, regissøren Henrik M. Dahlsbakken, og hans høyre hånd, Kristian Skar Frøysaa, stirrer konsentrert inn i en monitor, Miriam Lien står i beredskap med en liten sminkepensel. Innspillingsleder Katinka Lotherington beordrer stillhet før opptak. Om et år er det premiere.

Sjokkere?

Regissøren har allerede varslet, i et intervju med rushprint.no, at filmpublikumet skal bli «tidvis sjokkert når resultatet foreligger.»

– Sjokkert?

– Ja.

– Av handlingen som sådan, eller av enkeltscener?

– Enkeltscener. Det er jo 2017, da, men …, ja, jo, jeg snakker om erotiske elementer i filmen.

Filmen har allerede nådd løssalgsavisene. Hovedrolleinnehaver Andrea Bræin Hovig (44) la ut et bilde av seg selv og Skam-stjernen Tarjei Sandvik Moe (18), som hun spiller sammen med, på Instagram – og det braket løs. «Hetsen lot ikke vente på seg», skrev Dagbladet – og siterte en av kommentarene: «That’s a f … awkward pose to do with your mom when you’re 18)».

Den rutinerte skuespilleren Andrea Bræin Hovig ble tatt med guarden nede: «Milde himmel!»

Behagelig fyr

Henrik M. Dahlsbakken, broren hans Oskar og Kristian Skar Frøysaa lar ikke den lille skakingen forstyrre. Kanskje kan det også være greit med litt støy. Bare det er der ute, godt unna de sensitive filmmikrofonene.

– Gutter som brenner for dette, sier Agnes Kittelsen.

Hun vet. Hun kjenner dem igjen når hun kommer innpå dem. Agnes Kittelsen er prisbelønnet for rollen som «Tikken» i «Max Manus», hun har fått pris for jobben sin i «Sykt Lykkelig», hun var med «Kon-Tiki», hun har gjort en strålende rolle i TV-serien «Dag» – og har mange, mange, mange års erfaring fra film, TV og teater.

– Disse gutta lager film de har lyst til å lage. Det er god stemning på settet. Dette er et fint møte. Det er gøy, sier Agnes Kittelsen, som er hyret i en rolle som krever to dagers innspilling.

Kjekkasadvokaten «Bjørn» (Mads Ousdal) skal jobbe en dag. En mindre rolle. Men også han liker seg.

– Han er en jævlig behagelig fyr, sier han om Henrik Dahlsbakken.

– Han skaper tillit på settet.

– Jeg husker jeg leste manus første gang; en film som betyr noe. En tankevekker.

Han sa ja til jobben før han leste manus. Ja, han kunne gjerne tenke seg å jobbe med Henrik M. Dahlsbakken.

Krevende slutt

Harpe og cello pakker ned. Kamera er slått av. Klokka på Ingierstrand viser sånn cirka elleve om kvelden.

Henrik M. Dahlsbakken tar seg en bagett som ligger igjen i en matcontainer.

– Ble det en bra dag?

– Det ble en veldig bra dag.

– Noen av skuespillerne spurte meg om du hadde forandret deg fra de første filmene fram til i dag. Hva tenker du selv?

– Jeg har nok forandret meg undervegs. Jeg er tryggere. Tidligere hadde jeg syntes det var skummelt med store skuespillernavn. Og trygghet gjør at man blir riktig person å kommunisere med.

Han har stor tro på denne filmen.

– Den beste jeg har laget hittil, det kan jeg si allerede etter bare seks dagers innspilling. Innpakningen er bare sinnssjuk lekker. Og skuespillerne er så flinke, fantastiske prestasjoner.

– I dag koste jeg meg skikkelig.

Uttrykket i filmen er sterkt. Gjennomført. Glass, betong, kalde farger, sterilt.

– En perfekt fasade som kontrast til grums under overflaten, sier Henrik M. Dahlsbakken.

– Vi har aldri vært så godt forberedt som nå. Men slutten er krevende.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke