23. aug
MÅ ØKE POT­TEN: Anja Kat­ri­ne Tom­ter har ikke sans for fyl­kes­råd Chris­ti­an Hau­gens ut­ta­lel­ser om at fes­ti­va­ler som sø­ker om støt­te på en halv mil­li­on kro­ner har urea­lis­tis­ke for­håp­nin­ger. - Po­li­ti­ker­ne må i ste­det sør­ge for
 
- Urimelig kritikk
Anjazz-sjef Anja Katrine Tomter mener det er urimelig av fylkesråd Christian Haugen (SV) å kritisere festivaler som søker om en halv million kroner i støtte. - Vi trenger jo pengene. Nå må vi kutte, sier hun.

Publisert: 13.apr.2011 07:39
Oppdatert: -

Denne uka har Hedmark fylkeskommune tilsynelatende rundhåndet delt ut over 1,2 millioner kroner til ulike kulturarrangører i fylket.
Både Anjazz og Hamar Music Festival fikk i likhet med Kirsten Flagstad Festival 100.000 kroner hver. For Anjazz var det en pen økning, siden det var dobbelt så mye som i fjor.
Problemet er at Anjazz hadde søkt om 500.000 kroner fra fylkeskommunen og hadde budsjettert med det.
I HA i går gjorde fylkesråd Christian Haugen (SV) det klart at han mener at festivaler som søker om en halv million kroner i årlig støtte har helt urealistiske forhåpninger til hvor mye fylkeskommunen kan bidra med i kulturmidler.
Han sa samtidig at han gjerne skulle ha bevilget mer, men da måtte det fylkeskommunale kulturbudsjettet ha vært langt høyere enn nå. Anja Katrine Tomter har merket seg dette:
- Ja, det er potten som er for liten, og det er det politikerne som kan gjøre noe med, fastslår hun.
Når det gjelder årets bevilgning er hun både glad og skuffet. Glad fordi Anjazz nå er likestilt med Kirsten Flagstad Festival og Hamar Music Festival, men skuffet fordi innvilget beløp bare er 20 prosent av søknadssummen.
- Det betyr at vi må kutte i utgiftene våre. Jeg hadde håpet at vi endelig skulle kunne markedsføre festivalen utenfor vårt eget distrikt, men det må vi slå en strek over nå. Vi må også kutte i administrasjonsutgifter. Det betyr i praksis at vi i mindre grad har anledning til å frikjøpe festivalfolk fra de vanlige jobbene sine. Når vi søker om 500.000 kroner, er det rett og slett fordi det er dyrt å drive festival. Her er det bare snakk om å gå i balanse, sier Tomter, som riktignok har i budsjettet at hun skal ha produsenthonorar.
Om det blir noe av, er usikkert.
- Jeg er så lei av at vi som jobber med kultur, skal gjøre alt gratis. Jeg hadde virkelig ikke trodd jeg skulle behøve å si dette, for jeg er glad i idrett, men se på hvor mye penger idretten i byen får sammenlignet med festivalene, påpeker hun.
Om ikke annet, så kjører festivalfolket ofte rundt i flotte biler, så også Anja Katrine Tomter, som kjører en ny Peugeot med Anjazz-logo.
- Det er ikke akkurat slik at disse bilene er kjøpt og betalt. Vi har derimot en svært gunstig leieavtale med Bertel O. Steen, som har tro på oss. Uten sponsorene hadde vi aldri klart å arrangere festival. For eksempel hjelper Image reklame oss med bannere og annet reklamemateriell, og Quality Hotel Astoria med bespisning og overnatting. Vi hadde ikke klart å betale full pris for dette, sier hun.
Anjazz får i år 220.000 kroner fra Hamar kommune og altså 100.000 kroner fra Hedmark fylkeskommune. Hun håper festivalenes ønske om mer langsiktig støtte blir innfridd. Fylkesråd Haugen har varslet at ledelsen i fylkeskommunen vil ta stilling til dette i løpet av kort tid. Hun håper også at det faktum at fylkeskommunen tross alt økte støtten med hundre prosent, vil gjøre det lettere å nå fram overfor Norsk kulturråd i kampen om penger.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke