25. aug
INVITERER: Ragnhild S. Mykleset, Svein Hellesøy og Olav Bakke i Festivitetsteatret inviterer til «Ballerina» av Arne Skouen – 29. mars, 31. mars og 2. april (to forestillinger).Foto: Remi Laakso
 
– Vi trengte en skikkelig utfordring
– Hvorfor sette opp «Ballerina»? Vi trengte noe å knekke nakken på, vi trengte en skikkelig utfordring, sier Festivitetsteatrets Olav Bakke, som har regi på Arne Skouen-stykket sammen med Kari Beth Thørrisen.

Publisert: 16.mar.2017 16:30
Oppdatert: 16.mar.2017 16:30

«Ballerina» ble satt opp på Nationaltheatret i 1976, og det ble senere laget en versjon for Fjernsynsteatret.

Dagbladets journalist Arne Skouen avslørte i 1974 mishandlingen av den psykisk utviklingshemmede jenta «Gro». Hun ble behandlet med atferdsterapi, et opplegg med belønning og straff som hovedelementer. I praksis reimer, slag og spark. Og sjokolade. Avsløringen førte til en omfattende samfunnsdebatt, og saken førte til forbedringer ved institusjoner som behandlet psykisk utviklingshemmede. (Kilde: Dagbladet). To år senere ble «Ballerina» satt opp på Nationaltheatret; en forestilling om den autistiske jenta «Malin», moren «Edith», som mener hun best kan ta vare på jenta sjøl, og faren som ønsker å plassere «Malin» på en institusjon.

En bedre «Malin»

– Det ender jo ikke spesielt lykkelig, sier Olav Bakke om forestillingen.

Regissøren har sett deler av «Ballerina» som Fjernsynsteater, og han mener det er viktig å framstille «Malin» annerledes.

– Minken Fosheim spilte «Malin» den gang, og jeg synes «Malin» ble framstilt feil. Hun ble framstilt fysisk syk. Det vil vi gjøre noe med, og jeg tror vi få det til bedre. Vi mener det er riktig at «Malin» ikke skiller seg så mye ut rent fysisk.

Intimteater

Det skal spilles fire forstillinger. Det er plass til mellom 60 og 70 i Røhnesalen.

– Det passer oss bra, dette er intimteater. Vi er ikke et teater som spiller for fem hundre i salen, sier Svein Hellesøy.

– Og nå er det også bygget en scene – som gjør det enklere å følge med for alle som er i salen.

På scenen står: Ragnhild Linløkken som moren «Edith», Ingrid Bakke som datteren «Malin», Olav Bakke som «Edith»s tidligere mann «Birger», Torbjørn Bakke som sønnen «Audun», Kari Beth Thørrisen som tidligere barnepike for «Malin» og Ragnhild S. Mykleset som stuepiken «Hanna».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke