22. aug
første glimt: Endelig - det første glimt av det som skal bli det nye Prøysenhuset i Ringsaker. Arkitektene i Snøhetta presenterer et nøkternt, ærlig og landlig ringsakertilpasset bygg.
 
-Et bygg i Alfs ånd
Et upretensiøst og enkelt bygg i Alf Prøysens ånd. Slik synes Snøhetta at det nye Prøysenhuset skal være.

Publisert: 10.jul.2013 10:14
Oppdatert: -

Tegningene viser et nøkternt og stedlig tilpasset bygg, skånsomt lagt ned på skogbunnen i bakkant sør for Prøysentunet. I forkant løfter bygget seg halvannen meter på påler. Her ligger hovedinngang, resepsjon, butikk, kafé og publikumsfasiliteter.
Huset får et bruttoareal på 1.186 kvadratmeter og en form som understreker den nøkterne ideen, og det faktum at bygget ligger inne i skauen og skal se ut som det hører til der. Fasaden knytter seg opp mot lokale bygningstyper som låver og driftsbygninger, med stående kledning av ubehandlet granplank, som vil gråne. Vinduene følger samme inspirasjon, med sammenstillinger av ulike vindusformer. Innvendig skal huset ha mye treverk, og få et lunt og nøkternt preg.
utsikt mot Prøysen
Kafeen har plass til ca. 150 personer og skal ha mulighet for peis/grue med en liten bakerovn. Fra kafeens terrasse har man ypperlig utsikt mot Prøysentunet og kulturlandskapet i nord.
Teknisk areal legges over teatersalen, men ellers holder hele det nye Prøysenhuset hus på ett plan. Bygget har tre hoveddeler, hver med ulike takhøyder. Kafé og publikumsfasiliteter har tre og en halv meter til taket, teateret, for øvrig kalt Bakvendtlandet, har seks meter, mens arealet for faste og temporære utstillinger skal ha mellom fire og fem meter til taket. Det Snøhetta kaller fordjupningsrom, som snekkerverksted, tekstskrivingsverksted, lyttestasjoner, bibliotek, møterom og eventyrkrok for barn får mer intim takhøyde og nedsenket himling.

Teleskopamfi

Teateret Bakvendtlandet får teleskopamfi med plass til 160-200 personer i teleskoptribune. Teateret skal også kunne fungere som ett, stort rom med flatt golv, når amfiet er inntrukket og slik gi plass til andre aktiviteter. Den sentrale plasseringen i bygget gjør at scenen også kan åpnes mot kafeen og gi muligheter for et kaféteater. Utstillingsarealet ligger rundt teateret og danner ulike soner, som skal detaljutvikles av egen utstillingsarkitekt.
- Huset søker å framstå som et ærlig bygg, fritt for fikse og påkostete løsninger, sier Snøhetta i sin søknad, som blir behandlet i Ringsakers byggesaksavdeling i begynnelsen av august.
 

Neste år

23. juli 2014 skal Norge feire Alf Prøysens hundreårsdag. I den anledning får Ringsaker kommune nytt Prøysenhus, som finansmannen Arthur Buchardt har påtatt seg å finansiere.
Bygget skal ligge ved Prøysenstua, på andre sida av Prestvægen. Buchardt har bedt prestisjetunge Snøhetta tegne bygget. Det internasjonale arkitektkontoret står bak en rekke kjente signalbygg, som biblioteket i Alexandria og operaen i Bjørvika.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke