19. aug
 
"Kongens Nei" norsk Oscar-kandidat
Anders Baasmo Christiansen til Holywood.

Publisert: 08.sep.2016 11:36
Oppdatert: 08.sep.2016 11:38

 Filmen «Kongens nei» er norsk kandidat i kampen om å bli beste ikke-engelskspråklige film.

Vi oppdaterer!

Fakta om Oscar: 

* Hvert land kan innstille én film til å bli Oscar-nominert i kategorien Best Foreign Language Film. Filmen må ha hatt norsk premiere på kino i perioden 1. oktober 2015 til 30. september 2016, må være produsert utenfor USA og ha et annet språk en engelsk som hovedspråk.

* 23 norske langfilmer var mulige norske kandidater til å representere Norge.

* Av de 23 gikk tre filmer videre til en kortliste: «Kongens nei» i regi av Erik Poppe, «Pyromanen» i regi av Erik Skjoldbjærg og Rune Denstad Langlos film «Welcome to Norway».

* Torsdag ble det kjent at «Kongens nei» er norsk kandidat. Filmen er plukket ut av en norske Oscar-komité med åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt. Leder for komiteen er Sindre Guldvog.

* Fra 1. oktober vurderes de nominerte ikke-engelskspråklige filmene av det amerikanske filmakademiet som velger ut seks filmer til sin kortliste. Deretter legger en eksekutivkomité til ytterligere tre filmer til listen, som i alt skal bestå av ni filmer.

* En komité på østkysten og en på vestkysten av USA ser deretter de ni produksjonene og velger ut de fem som skal Oscar-nomineres.

* Hvem de fem blir offentliggjøres 24. januar neste år.

* Selve Oscar-utdelingen går av stabelen søndag 26. februar.

*Tidligere norske filmer som har kommet gjennom nåløyet og blitt nominert er Kon-Tiki (2013), Elling (2001), Søndagsengler (1996), Veiviseren (1987) og Ni Liv (1957).

(Kilde: Norsk Filminstitutts nettside). (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke