17. aug
 
-Og det er bare huet!
Sjøl kunstneren fikk hakeslepp da hun så hvor diger elgen hun har kreert til Bjøråa rasteplass blir.

Publisert: 12.mai.2014 13:31
Oppdatert: 12.mai.2014 13:36

For ett er nå å se kunstverket i sitt eget hode og tenke abstrakte tall. Noe helt annet å stå i Kina og se hodet, (bildet), og resten av dyret i full størrelse. Det er det nemlig nå i ferd med å få i Kina, der eksperter har forstørrer den modellen kunstneren Linda Bakke l laget i elgstørrelse, opp fem ganger til verdenssensasjon. Først nå i betong, og siden i metall.

Knuse the moose

I sin fulle prakt blir storelgen over 10 meter høg og 12 meter lang, så den riktig så slår beina under den amerikanske «Mac the Moose» i Alaska, som hittil har hatt rekorden som verdens største elgskulptur med sine 9,7 meter.

- Den skal vi knuse, sier Linda Bakke. For ikke bare blir storelgen i Østerdalen større, den blir også mye penere. Mac the Moose er ikke mye å skryte av, bare betong, men et reisemål lell.

Bakkes elg blir produsert i speilblankt metall akkurat i disse dager. Det er kineseren Wang Feng og hans stab som står for produksjonen. Den tar seks måneder. Så skipes digerelgen hjem, og blir fulgt til sin endelige rasteplass av fire kinesiske metallspesialister, som skal banke skjøtene på plass så de holder.

Produksjonen av skulpturen er kostnadsberegnet til to millioner kroner, finansiert gjennom Sparebanken Hedmarks kunstfond.

Hakeslepp

Det blir en elg å få hakeslepp av. Og det er akkurat meningen. For storelgen er en videreføring av det trafikksikringsrosjektet Bakke har vært med på, med fargerike plastgevir langs vegen, for å vekke bilistene og minne om elgfaren. Og større vekker enn hun nå står bak, finnes ikke i hele verden!

- Vi setter den på rasteplassen for å minne sjåførene om å stoppe og ta seg en blund, om at det er fryktelig mye elg på denne strekningen.

- Litt av en videreføring!?

- Ja, det har balla på seg skikkelig, dette kan en si. Jeg ble veldig sjokkert da jeg så bilder av den forstørra modellen første gang. De fikk jeg heldigvis tilsendt før jeg dro til Beijing og så den på ordentlig, smiler Linda Bakke.

- Fram til da hadde jeg jo bare sett den for meg, og på papir, litt photoshoppet.

Om et år

Endelig dato for når den kommer på plass ved riksveg 3 i Stor-Elvdal er ikke satt. Men ifølge Bakke skal den være klar når rasteplassen er klar i mai neste vår. Og da har Hedmark fått en turistsensasjon ingen har makan til.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke