19. aug
PRISVINNER:PRISVINNER: Erlend Johannesen er årets
Vesleblakkenprisvinner. Hans uegennyttige innsats for gatebarn på Filippinene
over ti år, samt et heroisk redningsarbeid i forbindelse med naturkatastrofer
på Filippinene ligger til grunn for juryens valg. Her deles det ut klær etter
tyfonen i 2013 som Streetlight har fått fra Tyskland og Canada. Erlend
Johannesen kommer til Rendalen for å motta prisen der Vesleblakken levde og døde den 13. juli.
Foto: Privat
 
Vesleblakkenprisen til Erlend Johannesen
Erlend Johannesen får Vesleblakken-prisen for sin innsats for gatebarn på Filippinene.

Publisert: 08.jul.2014 14:33
Oppdatert: 08.jul.2014 14:35

Vesleblakkenprisen 2014 går til Erlend Johannesen for hans innsats for gatebarn på Filippinene.Vesleblakkenprisen er innstiftet av Rendalen kommune, og blir delt ut for 17. gang i år. Selve overrekkelsen finner sted på Bull-museet i Rendalen der Vesleblakken ligger begravd i hagen søndag 13.juli.

Juryen for Vesleblakkenprisen består av én representant fra Norges Røde Kors, Rendalens ordfører og Rendalens kultursjef. Dette skriver juryen: «Vesleblakkenprisen er tildelt Erlend Johannesen fordi han på eget initiativ har ofret seg for å skape en bedre tilværelse for gatebarna på Filippinene. Hans engasjement for barnehjemmet Streetlight i Tacloban og hans heltemodige redningsarbeid under tyfonen på Filippinene i 2013 vitner om en verdig prisvinner i tråd med Vesleblakkens ånd».

Engasjerte seg som 21-åring

Det er ti år siden Erlend Johannesen dro til Filippinene. Som mange unge på hans alder ville han også oppleve verden, andre kulturer og møte forskjellige mennesker. I byen Tacloban støtte han på seks gategutter i 10-12 års alderen.

- Det ble en helt personlig kontakt som gjorde noe med meg. Jeg ønsket så inderlig å gjøre noe for dem, og som uerfaren 21-åring drar man ikke med seg mange «sperrer» som mer erfaring gir, sier Erlend Johannesen, som medgir at de tre første årene med hjelpearbeid var virkelig tøffe.

Fjerde året begynte det å løsne litt, og nå er Streetlight en betydelig bidragsyter. I gitte tilfeller brukes organisasjonen også til nødhjelp, som for eksempel etter den kraftigste tyfonen i 2012, da Streetlight kom inn med mengder av mat, medisiner, leger og sjukepleiere for å drive nødhjelp til
30.000 personer. Året etter ble det enda verre.

- Filippinene rammes hvert år av mellom ti og tjue tyfoner, og den i november i 2013 er den kraftigste som noensinne har truffet land noe sted. Vi reddet oss opp på et tak da sjøen kom frådende sju meter høy inn over land, forklarer Johannesen.

For dem som husker nyhetssendingene her hjemme fra disse dagene, så var det stor bekymring i flere dager for hvordan det hadde gått med Levanger-gutten. Sikre tall for omkomne etter denne tyfonen får man kanskje aldri, men mellom 20.000 og 30.000 er et anslag.

Har 100 gatebarn i program hele tiden

Streetlight er i tillegg til en hjelpeorganisasjon også en institusjon på Filippinene med legeklinikk for barn og barnehjem.

- Vi har til enhver tid ca. 100 unger i ulike programmer. Programmene dekker skole, sportsaktiviteter og musikk, og etter hvert som ungene gjør seg ferdig med programmene de er i eller blir friske fra sjukdom så kommer det nye inn. Det er alltid 100 barn i systemet, sier Erlend Johannesen.

Han og organisasjonen tar ikke i mot noen støtte fra Filippinske myndigheter. Johannesen er livredd for at hans veldedighetsarbeid skal bli politisk, det kan fort bli veldig galt. Slike ting er også ganske
sensitive på Filippinene medgir Johannesen.

Husker Vesleblakken

- Fra 1. til 4. klasse gikk jeg på skole i Bodø. Og jeg husker at vi leste den fantastiske historien om Vesleblakken. Men jeg visste ikke nå som voksen at det også fantes en pris, sier årets prisvinner.

Han mener det er en stor ære bare å være en av de nominerte til Vesleblakkenprisen. Det å bli tildelt prisen er meget stort og utrolig ærefullt når man kjenner til hva denne prisen står for, hevder Johannesen.

Får ikke beholde prispenger

Prisen består av et diplom, en statuett og et pengebeløp på 30.000 kr.  Prisvinnerne beholder ikke
pengene selv, men får lov til å bestemme hvilket godt formål pengene skal gis til. Statuetten er en liten bronsekopi av den store Vesleblakkenstatuen på tunet i museet i Rendalen, og er som originalen laget for hånd av kunstneren Tore Bjørn Skjølsvik. Forfatteren Jacob Breda Bull vokste opp i Rendalen, oghandlingen i svært mange av bøkene hans er lagt dit. 
 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke