25. aug
 
Hundrevis av mennesker fulgte e-sport-finalene
Landets beste gamere viste seg fram under årets e-sport-finaler på The Gathering.

Publisert: 26.mar.2016 19:38
Oppdatert: 08.apr.2016 09:27

- Jeg vil tippe at det er rundt 700 som følger finalen fra tribunen akkurat nå, sier spillsjef på TG Ole Jørgen Hessen. Han er blant de ansvarlige for avviklingen av e-sport-konkurransene under årets datasamling i Vikingskipet. 

I løpet av påsken har noen av landets dyktigste dataspillere, eller e-sport-atleter som de formelt kalles, konkurrert i åtte kategorier fordelt på sju ulike spill. Lørdag kveld ble flere av finalene gjennomført til stor interesse fra tribunen. Spillingen gjennomføres med dommere og kommentatorer foran hundrevis av mennesker. De som ikke er tilstede kan dessuten følge finalene via streaming på arrangørenes nettsider. The Gathering har lenge har satser på e-sport, men Hessen forteller at arrangørene satser på et langt mer åpent format enn mange andre e-sport-arrangører.

- The Gathering er en helt åpen arena, og alle som har billett har mulighet til å delta. Man ser allikevel det det krever veldig mye for å komme til topps. De som spiller finalene er folk som trener og som spiller flere turneringer gjennom året, sier han. 

Pengepremiene på TG ligger dessuten på et langt mer edruelig nivå sammenlignet med andre e-sport-arrangement. 3.000 kroner i førstepremie til hver spiller er kun en brøkdel av summene som blir delt ut andre steder i verden.

- Vi satser på grasrota, og premienivået vi har lagt oss på gjør at det ikke er lønnsomt for utenlandske lag og spillere å reise hit for å spille, sier Hessen. 

E-sport (elektronisk sport journ.anm.) er videospill i en formalisert form for konkurranse eller prestasjons-utøvelse. Tradisjonelt har elektronisk sport vært mest utbredt i organisert form i Asia, men siden tusenårsskiftet har populariteten for e-sport økt betraktelig i USA, Europa og Norge. I dag står e-sport som en stor og økende del av dataspill-verdenen. E-sport-atletene er spesialister innen konkrete spilltitler, og blant verdens aller beste gamere finner man flere som er så gode at kan leve av dataspillingen.

- E-sport er konkurrerende dataspill. Man kan sammenligne det med andre sportarrangement som fotballturneringer og idrettsarrangement, men i e-sport varierer det veldig i hvilke spill som er populære, sier Hessen, og fortsetter: 

- I hvert enkelt spill har man ulike formater man konkurrerer i. Akkurat nå er det for eksempel fem spillere på to ulike lag som gjør opp finalen.

For mange høres det kanskje ellevilt ut at noen kan bruke spill som levebrød, men med faste premier opp mot millionklassen, lukrative sponsoravtaler og respektable lønninger er det flere som lever over gjennomsnittet godt som e-sport-atleter. Satsing mot en karriere som e-sport-atlet er allikevel ingen god langsiktig plan. I takt med datamaskinenes enorme utvikling foregår det nemlig en konstant utvikling på spillmarkedet, og det er på ingen måte gitt at noen er gode over flere år. På den måten er også e-sport-atletens proffkarrière rimelig kortvarig.

- Et dataspill lever et betydelig kortere liv enn en hvilket som helst annen idrettsgren. Dermed varierer de ulike spillenes popularitet fra år til år, forteller Hessen. 

Lørdag kveld ble det arrangert e-sport-finaler i League of  Legends, Hearthstone, Starcraft 2, CS:GO og Dota 2, og fra tribunen fulgte hundrevis av mennesker med.

- Vi satser på helt åpne konkurranser, men dette er kjempespillere her til lands, sier Hessen. 

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
FOR GRASROTA: Spillsjef Ole Jørgen Hessen forteller at TG satser på et åpent format med mindre pengepremier.
FOTO: KRISTIAN EINANG
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke