19. aug
DEMONTERT: Tre hundre stoler, nedslitte, måtte demonteres – og bygges opp igjen på ny i Hamar Teater. Foto: Jonas Jeremiassen Tomter
 
Lagde "fabrikk" for å bygge teater-stoler
Drøyt 300 utslitte stoler demontert, bygget på ny – og montert tilbake i salen. Nær 3.000 dugnadstimer.

Publisert: 21.nov.2016 18:59
Oppdatert: 21.nov.2016 19:04

I kveld testes salen med de nye stolene. På publikums oppfordring spilles «Den forsvunne pølsemaker» i Hamar Teater. Den ble tidligere i høst vist i Festiviteten, nettopp på grunn av ombyggingen. En liten prøvetest sto Børstad ungdomsskole for, da Hamars første ungdomsskole feiret sine femti år – men nå er alt klart, samtlige stoler er tilbake, nye.

Byggeleder Inga-Live Kippersund sto med litt av en jobb foran seg. Det var leid inn et firma for å gjøre jobben, men firmaet kastet inn håndkle – og det måtte tas derfra.

Nissefabrikk

– De gamle stolene var tatt ut, og det var kjøpt inn materiale. Vi hadde ikke noe valg, vi måtte løse dette, sier Inga-Live.

– Og hva tenkte du da?

– Jeg tenkte vel kanskje litt som i eventyret; om vi setter i gang med koster, så begynner kostene å koste sjøl ...

Hun fikk litt rett. Og tok litt feil. Jobben var enorm, og hun var nødt til å bygge en «fabrikk» for å bygge stolene på ny. I tillegg måtte hun være byggeleder, med alt det innebærer – med å skaffe folk, organisere folk, skaffe utstyr, organisere utstyr.

– Det ble en slags nissefabrikk, forteller Inga-Live.

Folk stilte opp

Noe slik som hundre personer har vært involvert.

– En av utfordringene var å spørre om hjelp, å tørre det. Men folk stilte opp. Og folk har stått på. Noen har bidratt med tre timer, noen har hjulpet meg i fjorten dager. To har vært tilkallingsvikarer, blant annet en god hjelper fra Eritrea, som heter Hadish Abram, som jobbet som renholder, men som en dag stakk innom og fortalte at han var møbeltapetserer – og som har jobbet for oss i seks uker.

– En gjeng russegutter gjorde drittjobben med å demontere og renske de gamle stolene.

Sparebanken Hedmark gikk inn med 380.000,- for å få denne jobben gjort, taksert til 1.000,- pluss per stol. Målet var å være ferdig til Damenes Aftens julekabaret i begynnelsen av desember – og det målet er nådd – og i kveld er det altså første anledning til å teste de nye setene – foran scenen til «Den forsvunne pølsemaker’n».

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke