25. aug
TV-KJENDISER: Resultatet av kamerateamet på operasjonsstua ved sykehuset i Hamar vises på TVNorge seks mandager framover. Kirurg og avdelingsoverlege Ylva Sahlin (til høyre) og anestesisykepleier Aina Bjørsrud er hovedpersoner i episoden fra Hamar.Foto:
 
326.000 så «på liv og død»
Kjempetall for ny helsedokumentar. Et operasjonsteam i Hamar deltar i TVNorges nye tv-serie «På liv og død».

Publisert: 15.jan.2014 07:47
Oppdatert: -

Et operasjonsteam i Hamar deltar i TVNorges nye tv-serie «På liv og død».
Dokumentarserien « På liv og død» traff TV-seerne. Serien hadde première mandag kveld. Den fikk en sekser på terningen i mange aviser.
TVNorges nye serie, der ansatte på sykehuset i Hamar også er med, ble sett av hele 326.000 tv-seere mandag kveld. Det er en seerandel i befolkningen på 17,5 prosent. Til VG sier TVNorge-sjef, Harald Strømme:
- Dette er trolig det viktigste programmet som er sendt på TVNorge, og seertallene bryter nye barrierer for kanalen. Vi er en rendyrket underholdningskanal og seerne venter ikke en seriøs dokumentar om helsevesenet fra oss.
Avdelingsoverlege Ylva Sahlin ved Sykehuset Innlandet i Hamar har med banebrytende mage-/tarmkirurgi gitt nytt liv til mange kvinner med fødselsskader. Den unike spesialkompetansen som tilbys ved sykehuset i Hamar med kirurgi for kvinner med avføringslekkasje, er landskjent. Ingen annet sykehus opererer så mange kvinner med denne skaden. Et filmteam fra TVNorge fulgte Ylva og hennes kollega, anestesisykepleier Aina Bjørsrud, under en slik operasjon.

50 filmteam

TV-serien som hadde première mandag kveld, består av seks episoder. Alle opptakene ble ifølge TV-Norge gjort i løpet ett døgn, med 50 filmteam rundt i Norge. 1. oktober var de på operasjonssalen i Hamar.
- Blir dere tv-stjerner nå?
- Det har vi ikke tenkt på og det betyr heller ikke så mye. Da Sykehuset Innlandet fikk forespørselen fra produksjonsselskapet, foreslo vi at kamerateamet skulle følge et kirurgisk inngrep Hamar er nesten alene om å utføre i Norge, sier Ylva Sahlin.

- Det er hjelp å få

- Vi får pasienter fra hele landet og utfører cirka 30 operasjoner per år. En til tre prosent av de som føder pådrar seg denne skaden og nesten halvparten av disse har plager etterpå i form av lekkasjer fra endetarmen. Dette ønsket vi å sette fokus på, nemlig at det er mulig å få hjelp. Nå håper vi budskapet blir godt mottatt blant TV-publikummet som følger serien. De berørte kvinnene skal ikke behøve å lide i stillhet. Det er hjelp å få, sier Ylva Sahlin.
Skader på analkanalen hos kvinner etter fødsler er svært tabubelagt. I stedet for å ta opp sine problemer med doktoren, velger noen av disse kvinnene å gå med bleie. Kvinnen som blir operert i tv-serien hadde gått i 18 år før operasjonen. Hun ble helt bra og fikk et nytt liv, fortalte hun på kontrollen etter operasjonen.
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke