22. aug
I FRONT: Stine L. Borgersen og Halvor Heuch skal fronte akevitt i Berlin.
 
Akevittruten klar for verdens største matmesse
Akevittruten klar for verdens største matmesse.

Publisert: 09.des.2014 09:23
Oppdatert: 09.des.2014 09:25

Akevittruten er den eneste opplevelsesbedriften fra Hedmark som er valgt til å representere Norge på verdens største messe for mat, drikke og reiseliv, Internationale Grüne Woche i Berlin 16.-25.januar 2015.

– Vi har sagt ja til å være med på matmessa for å sette enda mer fokus på norsk mat- og drikkekultur, sier gründer og daglig leder Stine L. Borgersen.

Drikkeruter

Stangejenta startet firmaet etter en skoleoppgave i forbindelse med bachelorstudiet i reiseliv på Lillehammer for ti år siden. Siden den gang har hun blitt spesialist i å skreddersy turer med matopplevelser i kombinasjon med akevittsmakinger på brennerier, destillerier og gårder i Norge. Akevittruten har blitt Norges svar på lignende drikkeruter som det finnes mange av i resten av Europa, som Malt Whisky Trail i Skottland, Snapseruten  i Danmark, samt vinruter i Frankrike og Spania.

– På disse ti årene har vi hatt tusenvis av gjester som har fått oppleve norsk mat- og drikkekultur på sitt beste. De har fått besøke gamle, norske garder og lært historien til vår nasjonaldram – den norske akevitten. Livseliksiren som i utgangspunktet var medisin som skulle kurere alle sykdommer! De siste årene har vi også merket økt interesse fra utenlandske gjester som ønsker temabaserte mat- og drikkopplevelser når de besøker Norge.

Oppholdet på IGW skal gi profilering til mat- og drikkeinteresserte utenlandske gjester. Målet med deltagelsen fra Norge sin side er også nettverksbygging, stimulere til produktutvikling samt generell omdømmebygging av Norge og regionen. Med nærmere 500.000 besøkende og 1500 utstillere fra 60 land er messen regnet som en av verdens største messer for mat og landbruk.

Frister 

– Vi samarbeider allerede godt med flere av de andre norske utstillerne på messa, og ser frem til å knytte flere kontakter som jobber med matrelaterte reiseopplevelser. Årlig eksporteres over 1,5 millioner liter akevitt, og tyskerne er det markedet hvor det konsumeres mest Linie-akevitt. Her bør det være muligheter for å friste disse med en tur til Norge på brenneribesøk slik at de får se hvordan vi lager disse berømte dråpene, sier Stine.

– I tillegg vet vi at det er mange reiselystne nordmenn som også bruker IGW til å finne reiseinspirasjon.

 Også destillatør Halvor Heuch hos Arcus som i 2010 ble utnevnt til ridder av 1.klasse av St Olavs Orden for sin innsats for norsk matkultur og akevitttradisjon mener det er svært viktig at Norge er tilstede på Grüne Woche og lignende messer i Europa, der en kan markedsføre Norge som et land med en spennende mat og drikkekultur.

 - Norge har tidligere ikke vært særlig kjent for å satse på ren, norsk tradisjonsmat. Spørreundersøkelser som turistnæringen har foretatt har ikke vært spesielt positive når det gjelder serveringsstedene våre, og utenlandskinspirert hurtigmat har i stor grad dominert mange spisesteder langs norske veier. Dette er nå i ferd med å endre seg, og vi tør å satse mer på ”det Nordiske kjøkken”der vi nå kan tilby kortreist mat og drikke. For denne satsingen er IGW en svært viktig profileringskanal for Norge”, sier Halvor Heuch.

Fakta om Akevittruten:

Akevittruten er et event- og arrangementsselskap som ble etablert i 2005, og drives av gründer og daglig leder Stine L.Borgersen. Firmaet er spesialister på å skreddersy turer og arrangement med fokus på akevitt, norsk mat og norsk drikkekultur.

Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold, samt nedre deler av Buskerud, Telemark, Hedmark og Oppland sammen skal markedsføre seg som en region – Osloregionen. Fra hvert fylke sendes det en kokk, en matprodusent, en overnattingsbedrift, en kokkelærling og en opplevelsesbedrift. Fra hele Osloregionen deltar nærmere 40 utstillere fordelt på to perioder. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke