18. aug
NORDISK TRIO: Poesielevene får hjelp av forfatterne Bo Lille fra Danmark (t.v.), Arne Hugo Støland fra Norge og Niklas Törnlund fra Sverige.
 
40 ungdommer i Rolf Jacobsens fotspor
20 ungdommer fra Viborg og Lund har reist helt til Hamar for å skrive dikt. Sammen med like mange 9.-klassinger herfra, skal de bruke uken på å tråkke i Rolf Jacobsens fotspor.

Publisert: 02.mar.2011 08:09
Oppdatert: -

I Hamar kommune har det flere år vært arrangert poesifestival for ungdom. Allerede under Rolf Jacobsen-dagene i 2009, inviterte Hamar kommune ungdommer fra de nordiske vennskapsbyene.
Igjen har ti skoleelever fra Viborg i Danmark og ti fra Lund i Sverige kommet på besøk. Alle sammen er innlosjert hos 9.-klassinger fra Ajer, Børstad og Ener, og gjester og vertselever bruker uken på poesiverksted.
Ungdommene får hjelp av forfatterne Bo Lille fra Danmark, Arne Hugo Stølan fra Norge og Niklas Törnlund fra Sverige. Lørdag kveld ebber ukens diktproduksjon ut i forestillingen Treklang i Hamar Teater, der noen av diktene skal framføres.
I programbladet til Rolf Jacobsen-dagene heter det at «Et av målene er å engasjere ungdom til nordisk samarbeid. Ved å gi ungdom mulighet til å beskrive sin virkelighet; tanker og følelser, gjennom å skrive og dele dikt, blir de bedre kjent med seg selv og med andre».
- Det er gøy, det er lærerikt! Dette setter seg i hjerterota mi! utbrøt en av elevene ironisk under tirsdagens samling.
- Skriv dét, sånn at norsklæreren min får se det!
Enigheten på Seaside, der ungdommene holder til denne uken, er brei om at det er stas å treffe ungdommer fra resten av Norden. Men om selve poesien spiller noen viktig rolle i det, viste det seg å være utbredt skepsis til.
- Jeg meldte meg på fordi jeg hadde lyst til å bli kjent med svensker og dansker, ikke egentlig fordi jeg er interessert i dikt, forteller Amalie Blindheim, som går på Ener ungdomsskole.
Venninnen Oda Marie Hummelold nikker bekreftende. Og de fleste andre av de 40 latet også til å holde en knapp på det sosiale.
- Vi skal på kino sammen, og på vårballet på Ajer, forteller Tonje Nysted.
Allikevel: Når HAs utsendte legger fram tesen om at diktskriving egentlig er ganske kjedelig, møter hun motstand.
- Jeg er glad i å skrive dikt og sånn, jeg! sier Henriette Madelen Engen.
For hva har egentlig lokket til seg 20 elever fra Danmark og Sverige?
- Jeg tenkte at dette kunne være en interessant opplevelse, sier Amalie Hedegaard Arent fra Viborg.
De danske elevene kjenner ikke hverandre fra før. De kommer fra fire forskjellige skoler, og det flakset noen sommerfugler omkring i magene deres før de dro hjemmefra.
- Det var spesielt å skulle flytte inn hos en ny familie, forteller Gitte Hoffmann Rahbek.
- Hvorfor er det omtrent bare jenter her?
- Jeg tror jenter tar ting mer seriøst, sier Gitte.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke