18. aug
 
Hamars nye utelivsbaroner satser tungt i sentrum
Hai Hang har fått konkurranse. Det siste året har David Rajend, Hanne Linderud og Jan Thore Engen utvidet porteføljen, og driver nå seks av sentrumskjernens 51 serveringssteder. Og flere andre er hakk i hæl.

Publisert: 28.nov.2015 08:14
Oppdatert: 28.nov.2015 08:56

Det er ikke bare Hai Hang som satser stort på servering i Hamar sentrum. Gjennom sitt heleide holdingselskap Hai Smaksopplevelser AS driver han Kafé Valuta Kulturhuset AS, Volum 3 AS på Østre torg, Hai streetfood AS på CC Stadion, Hai To Go på CC Stadion og Hai Catering AS, og brumunddølen er dermed fortsatt den største aktøren i bransjen i Hamar, men det siste året har det for alvor vokst fram nye konkurrenter.

– Hamar vinner på vekst, meldte konjunkturbarometeret Sparebanken Hedmark og Østlandsforskning lanserte i midten av november. På et år har det kommet til 23 nye serveringssteder, som har gitt 110 arbeidsplasser i Hamar og Ringsaker. Bare i Strandgata i Hamar har det poppet opp 1.000 serveringsstoler de siste fem årene. Og utviklingen kommer til å fortsette, hevder de.

– Hamarregionen urbaniseres og er vekstvinneren i Innlandet på flere sentrale områder. Særlig innen reiseliv og restaurantvirksomhet er det knoppskyting og stor sysselsettingsvekst, faktisk større enn på nasjonalt nivå.

Et nytt, stort utelivskvartal

Den ferskeste restaurantgründeren på lista er Ohad Dido, som denne uken åpnet takeaway-konseptet Wok To Go nederst i Vangsveien. Kvartalet mot Strandgata har blitt forvandlet til et mangfoldig spise- og drikkesentrum, og huser nå Irishman, Tante Gerda, Royal India, Gravdahl Cafè, Leonardos og Siesta Lunchbar, i tillegg til årets nykommere Gullkorn Ølbar, Garage og Wok To Go. Kvartalet ved siden av, hvor vi i dag finner Hamar Teater, First Hotel Victoria, Nagomi og Pizzanini, får også en stor vekst neste år, når Christian Vold i Vold Eiendommer åpner tre nye utesteder, to i førsteetasje i det gamle rådhuset og et i lokalene til gamle Festiviteten kino.

Andersen og Jacobsen vokser fort

Brødrene Jacobsen Vinbar heter nyskapningen i Kirkebakken, som eies av Erik Jacobsen, med Pepperkværna-veteran Dag Henning Andersen som daglig leder og restaurantsjef. Duoen Jacobsen og Andersen driver også selskapslokalene «Schwenckes vinkjeller» i Swenckegården i Grønnegata 11, men havner foreløpig på en tredjeplass på lista over aktører med flest utesteder. Madriku AS, som er heleid av Jacobsen-familien gjennom Eric Jacobsen Holding AS, har fått serveringsbevilling for Brødrene Jacobsens vinbar og à la carte restaurant. Vinbaren på kjellerplanet er allerede i drift, og restauranten på hjørnet av Kirkegata 3/Grønnegata ventes å åpne rundt årsskiftet.

Åpnet tre restauranter bare i år

Nest øverst på lista er samboerparet Hanne Linderud og Jan Thore Engen. Deres inntog i Hamar sentrums utelivsbransje begynte høsten 2014, med overtakelsen av pizzarestauranten Dolly Dimples nederst i Torggata, gjennom det heleide selskapet Casamanjana AS. I samarbeid med gårdeier Vold Eiendommer og Dolly Dimple’s-kjeden rustet Linnerud og Engen opp lokalene for halvannen million kroner, og åpnet dørene i vår. Deretter åpnet paret nye Victoriahaven i oktober, i samarbeid Stian Nygård og Michael Lundmark. Da hadde restaurantlokalet i krysset mellom Vangsvegen og Strandgata stått tomt siden årsskiftet, etter at Hai Hang la ned sin restaurant i fjor. Det nyeste tilskuddet på utelivsporteføljen til Engen og Linderud er Kunstbanken Café, i lokalene til Hedmark kunstsenter. Ifølge Engen åpner de for selskapsservering denne helga, og for daglig drift i løpet av uka. De to spisestedene blir drevet gjennom Hamar Restaurantdrift AS, hvor Engen og Linderud eier halvparten av aksjene. Engen anslår at de har mellom 50 og 60 ansatte i drift, fulltid og deltid, når Kunstbanken Café åpner.

- Vi så en åpning

– Når vi først fikk tak i Dolly Dimples fikk vi et godt samarbeid med Vold Eiendom. Vi satt sammen og pratet om løst og fast, og mente at vi kunne ha en god løsning på Victoriahaven, ettersom vi hadde god kjennskap til fagpersoner innen kjøkken og servering. Og da var ombyggingen på Astoria godt i gang, og jeg visste at Pepperkværna ble borte, ettersom restaurantdrift ikke er en strategi Choice-kjeden har. Samtidig var det veldig turbulent på Big Horn Steak House, så det var tydelig at mange restauranter ble borte. Dette skjedde nesten omtrent samtidig, og da så vi en åpning her for å starte «Social Dining» på Victoriahaven, sier Engen, og nevner urbaniseringen som en avgjørende faktor for å satse såpass tungt på utelivet.

– Vi har drevet i hotell- og restaurantbransjen siden 80-tallet, og har sett hvordan norske byer har utviklet seg på restaurantfronten. Hamar har hatt en veldig spesiell utvikling. Hamar har gått fra å være by på Østlandet med nærmest bare villabebyggelse, til at ethvert gammelt industribygg har blitt bygd om til leiligheter. Det sier seg selv at folk som bor sentrumsnært bruker fasilitetene mye mer enn i byene som bare har ren villabebyggelse, sier Engen.

Fra før er paret involvert i driften av GiGass AS, nattklubben Styx og puben Fårs i Elverum, Restaurantguide 1 og rengjøringsselskapet EziClean. Engen og Linderud har også hatt ansvaret for serveringsdriften på Skibladner de siste 3 årene.

– I og med at vi har Gardermoen så nær er det potensial for stor tilbakeflytting til Hamar de neste 20 årene. Hamarsinger har et nært forhold til Oslo, og ergo en annen holdning til å bruke byen sin, og benytte seg av spisestedene. Det offentlige har brukt veldig mye penger på byen, og i kjølvannet har det private brukt mye penger på å ruste opp byen. Hamar har blitt en attraktiv by.

Deler andreplassen med Rajend

Engen og Linderud deler for så vidt andreplassen med David Rajend, som også er representert med tre geskjefter i sentrumskjernen. Gjennom Steak House Company AS driver han Steak House Company i Torggata 54, og gjennom David Rajend Holding AS driver han den italiensk restauranten Terra Mia i 2. etasje på Folkets Hus, øverst på Stortorget. Her driver også David Rajend enkeltmannsforetaket Nye Palletten, som er registrert under virksomheten «Underholdning og dans». Etter 6 år som eier av baren Innimellom lot Rajend nattklubben Casanova overta lokalene til Strandgata 71, men Casanova sjarmerte for få, og resultatet var at Rajend åpnet dørene til Innimellom på nytt 14. august.

– Han som tok over fra meg greide det ikke, så jeg måtte ta det tilbake. Det er ikke alle som vet hvordan man driver i utelivsbransjen, kort og godt, sier Rajend, som har byens eneste, faste vannhull for festglade mennesker under 21 år.

– Det er ingen andre steder i Hamar som tillater 18-åringer. Etter jeg tok over igjen var det stengt i to måneder for oppussing, og da var det mange som klagde over at de ikke hadde noen steder å gå. De er glad for at Innimellom er tilbake.

Ifølge Rajend går også driften av restaurantene meget bra.

– Vi er veldig fornøyde. Alle som spiser på Steak House sier det er den beste biffrestauranten i byen, og på Terra Mia er også gjestene veldig fornøyde. Jeg har lest om restaurantboomen i Hamar, men jeg bryr meg ikke om det. Vi må gjøre vår jobb best mulig, Å gi god mat og god service er det som betyr alt i restaurantbransjen. Jeg vet hvordan jeg skal drive, hvordan man lager et konsept, hvordan de ansatte skal jobbe og hvordan de lager god mat. Jeg har vært i bransjen i over 32 år, og kan god mat. Jeg er ikke urolig, ikke overhodet.

 
Vokser fort: Dag Henning Andersen (bildet) og Erik Jacobsen driver snart tre utesteder i sentrum.
Foto: Anders Grobstok Dalen

– Så en åpning: Hanne Linderud og Jan Thore Engen så en mulighet da tre av byens største restauranter forsvant i fjor, og har etablert tre utesteder i år.
Foto: Asgeir Høimoen
– Ikke urolig: David Rajend driver Terra Mia, Steak House Company og Innimellom, og er ikke bekymret for den store tilveksten av utesteder.
Foto: Hanne Maren Torpen Hokstad
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke