21. aug
 
8-klasse fra Stange med lanterneflåte
Elever ved Stange ungdomsskole har lagt ned håndverk i lysmagi til Åkersvika.

Publisert: 19.okt.2018 20:19
Oppdatert: 19.okt.2018 20:21

Tirsdag 16. oktober satt 8.-klassingene ved Stange ungdomsskole med masseproduksjon av lanterner. Håndarbeidet var i regi av Julie Kirkeng, som studerer Kunst i samfunnet ved Storbyuniversitetet OsloMet. Prosjektet var utviklet for «Dans på stien».

Lanternelaging

– Jeg har lagd ganske mange lanterner, sier Emma Støen Jacobsen (13) fra Espa, som sammen med venninnene har arrangert ulike stasjoner for å effektivisere lanternelagingen. Men arbeidet blir ikke fremmedgjort av den grunn.

– Det er litt morsommere å samarbeide og gjøre noe felles, sier 8-klassingen.

– Tror du kunst er viktig, da?

– Ja, kunst kan jo tolkes individuelt, og så har man frihet til å lage hva man vil, forteller den opplyste og orienterte unge jenta.

På et annet bord sitter Magnus Bjørgum Koldrup (12) fra Stange. Han synes det har vært gøy med en annerledes og praktisk økt.

– Jeg tror det blir fint når lanternene sjøsettes, spekulerer han.

Dans på stien og sjøsetting

Torsdag kveld var det klart for «Dans på stien» – med dans, musikk, installasjoner og poesi langs Ottestadstien.

Det vrimlet av liv i Trollparken, hvor arrangementet hadde møteplass og underholdning. Stemningen var riktig flott og hyggelig. Det skulle bli en magisk høstkveld for de som deltok på vandreforestillingen, og en viss lanterneflåte skulle sjøsettes i Åkersvika, imens sola sa adjø i horisonten.

– Det var litt vanskelig, fordi det var så mye vind at lysene slokka noen ganger, men etter hvert fikk jeg sjøsatt en lanterne, forteller Elias Falck-Yttet (16) fra Brumunddalen, som danset under «Dans på stien».

– Det var fint med alle lyslanternene som drev utover Åkersvika. Og så var det noen som ble stranda på land, da.

– Det ble skikkelig koselig med alt sammen, dansen, musikken og lyslanternene. Virkelig et godt gjennomført prosjekt, fortsetter Elias Fack-Yttet.

– Lagde 8-klasse på Stange ungdomsskole bra lanterner?

– Jeg synes elevene var flinke. Man merket at de ikke var fabrikkprodusert, og det var ingen som verken røk fra hverandre eller sank, sier Falck-Yttet.

Patentet på lanternene hadde Julie Kirkeng, håndverket og produksjonen var det en fingernem gjeng 8.-klassinger fra Stange som tok seg av. Sammen bidro de med lys-magi under årets «Dans på stien».

Men hva med lanternene og forsøpling? Aluminium fra telys var fjernet og resirkulert på Stange ungdomsskole, og alt materialet var nedbrytbart. For man kan unne seg å ha det fint, men ikke på naturen sin bekostning - det var fokuset i den hyggelige lanterneproduksjonen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke