19. aug
 
Jernbanemuseet åpner dørene til skattene i lokstallen
Inne i «Ringstallen» ved Espern står noen skikkelige tog-klenodier som ellers er lukka for publikum. På søndag åpner Jernbanemuseet dørene, i forbindelse med kulturminnedagene og Jernbanemuseets dag.

Publisert: 04.sep.2017 17:04
Oppdatert: 04.sep.2017 17:12

– Dette er gullhøna i stallen, sier Roar Stenersen, materiellansvarlig ved jernbanemuseet, og viser fram den pensjonerte Di3-en fra 1954. Norges nest første diesellokomotiv skinner i grønt og gult, og har gjennom sin karriere lagt sju millioner km bak seg. Sist museet åpnet stalldørene, kom det folk fra hele Europa for å se.

sjelden sjanse

– Vi åpner bare Ringstallen av og til, det kan bli to år eller lengre til neste gang, sier markedsansvarlig Mette Larsen, som ønsker seg mer plass på museet, for å kunne stille ut alt materiellet de har.

– Vi trenger jo litt mer enn et glassmonter til våre ting. Så vi venter spent på byggetrinn 2.

viktig arbeidsplass

I år er tema for kulturminnedagene «kulturminner i samfunnets tjeneste». I samarbeid med Vang og Hamar historielag og fortidsminneforeningen i Hedmark har museet satt sammen et program for å belyse historien, ikke bare til maskinene, men også til menneskene som jobba på jernbanen.

Flere av stasjonene på museet bemannes med historieformidlere, bl.a. Bjørg Eva Aasen, som vet mye om velferdsordningene de jernbaneansatte hadde.

– De lå 100 år foran sin tid i måten de tenkte velferd på, noe storsamfunnet senere kopierte. Jernbanen var en av Hamars aller største arbeidsplasser. De hadde et eget samfunn i samfunnet, med egne foreninger, til og med egen butikk og teatergruppe.

For dem som vil vite mer, blir det byvandring på lørdag med Per Øyvind Sandberg på Briskeby, som var bydelen hvor størsteparten av de jernbane-ansatte bodde.

jernbanemuseets dag

Søndag vil veteranbusser gå i skyttel mellom Ringstallen og museet, hvor veterantogene kjører turer for siste gang i år. Togentusiaster ventes å komme fra hele østlandsområdet.

– Det går ikke buss for tog på søndag vel? humrer Odd Lindstad fra Vang historielag.

Uansett; på museet vil det meste gå, eller i hvert fall stå, på skinner.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke