26. aug
bød på seg selv: Knut Faldbakken i samtale med Cille Biermann.BEGGE Foto: Kjersti Gullvåg
 
Absolutt Faldbakken
Kjersti Gullvåg

Publisert: 21.nov.2017 22:05
Oppdatert: 21.nov.2017 22:05

Det har blitt 44 utgivelser på disse 50 åra, og ikke én gang har Knut Faldbakken tvilt på seg selv som forfatter, fortalte han fra scenen, til et lydhørt publikum i Pauline-salen. I samtale med Cille Biermann gikk de løs på tre favoritter, hvor den ene, «Uår», del 1 og 2, nå blir gitt ut i en samla jubileumsutgave. Boka er skrevet i 1974–76 og er en dystopi lagt til en ikke all for fjern framtid på en søppelfylling utenfor millionbyen «Sweetwater», og Faldbakken er skremt over hvor aktuell romanen føles i dag.

– Det er nå den virkelig skal leses, sa forfatteren, som nok skulle ønske han hadde mindre rett, når man ser på utfordringene verden står overfor i dag.

«dyneløfting» og krim

Men, som det kom fram i den egentlig ganske muntre samtalen, har Faldbakken aldri vært opptatt av politikk, selv om bøker som «Uår» kan leses politisk. Ei heller av «virkelighetslitteratur», eller «dyneløfting» som han kalte det.

– Jeg har ikke giddet å lese Knausgård, «hvisket» Faldbakken spøkefullt til Biermann.

Han satte også av en del tid til å «forsvare» krimlitteraturen, og krimromanene hans er ifølge ham selv en naturlig forlengelse av det han alltid har skrevet om, nemlig menneskelig konflikt.

– Og flere av de beste bøkene jeg har lest, har hatt kriminalplot.

Han har ikke tenkt å gi seg med krim enda, og skriver for tiden på den 10. boka om Jonfinn på Hamar politikammer. Men han kunne røpe at han vil bevege seg over i en litt annen retning med sine krimromaner framover.

hedret

Forfatteren ble hedret denne kvelden av et lyttende publikum med dedikerte lesere, med gjenkjennende sukk og latter som fulgte praten, hvor «Adams Dagbok» og «Insektsommer» ble trukket fram på topp tre-lista.

76-åringen fikk også en musikalsk gave fra de trofaste samarbeidspartnerne i Damenes Aften, og takketale fra ordføreren.

Faldbakken oppsummerte med at de mange reisene og år med jobbing i utlandet, ikke bare har vært avgjørende for ham som forfatter, men at det også har gjort han takknemlig for å leve her på Hedmarken i «fred og fordragelighet», som han sa.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke