24. aug
ÆRET: Dumdum Boys fikk Alf Prøysens Ærespris 2011. FOTO: SCANPIX.
 
Ærespris til DumDum Boys
DumDum Boys, Stein Torleif Bjella, og Iben Sandemose fikk priser på dagens Prøysenprisutdeling!

Publisert: 10.feb.2012 11:15
Oppdatert: -

Prøysenprisene, eller Alf Prøysens hederspriser, er tre norske priser som deles ut til «meget anerkjente kunstnere innen forskjellige sjangre». Prisene ble opprettet til ære for dikteren Alf Prøysen i 1974 gjennom et samarbeid mellom NRK og Sparebanken i Hedmark og Oppland. De to partene utgjorde Alf Prøysens Minnefond, som sto for utdelingen av prisene. Siden 1996 deles prisene ut av bokhandlerkjeden Libris og foreningen NOPA. Prisene gis for fremragende innsats innen musikk, visekunst og diktning i sjangre som forbindes med Prøysen.

Hver av prisene består av en sølvplakett, samt 25 000 kroner.

DumDum Boys fikk «Alf Prøysens Ærespris 2011»
I begrunnelsen sto bl.a.:
«Et av kriteriene for at Alf Prøysens ærespris skal deles ut er at det står en enstemmig jury bak avgjørelsen. Som statuttene sier skal æresprisen for langt og fortjenstfullt virke. Prisen gis ikke for lang og tro tjeneste, men lang og god tjeneste.
Juryen vil spesielt framheve den gjennomgående høye kvalitet på bandets tekster og tilhørende melodier. Dette er låtmakeri av ypperste klasse og det er stort at et band som kom inn i norsk populærmusikk gjennom punkrockdøra har levert verselinjer som er blitt allemannseie i Norge. Vi mener at tekstene har satt en ny standard for norsk rock. De har hatt mot til å gå sene egne veier og sånn har de tatt vare på noe av det viktigste av arven etter Alf Prøysen. Og når de som utøvende artister også markerer seg blant de beste vi har, med utsolgte hus og strålende konserter år etter år, (det er gått mer enn 30!), er juryen glad for å kunne dele ut Alf Prøysens Ærespris for 2011 til DumDum Boys.»

Stein Torleif Bjella fikk «Prøysenprisen 2011»
I begrunnelsen sto bl.a.:
«Årets vinner har mye på hjertet og han makter å formidle det til andre hjerter på en nær og troverdig måte. Hans tekster har også gjort han til talsmann for de talløse tause menn rundt om i vårt land. Juryen mener at han med sin visekunst har tatt opp arven etter Alf Prøysen.
Han makter ved å beskrive enkelthendelser i et enkelt liv, samtidig å gi lytteren følelsen av det universelle i situasjonen. Prisvinneren debuterte som soloartist i 2009 med
plata Heidersmenn og ble med den nominert til Spellemannspris i klassen viser og årets tekstforfatter. I 2011 ga han ut Vonde visu og for denne fikk han Spellemannspris i klassen for viser.
En enstemmig jury har valgt å dele ut årets Prøysenpris til Stein Torleif Bjella

Iben Sandemose fikk «Teskjekjerringprisen 2011»
I begrunnelsen sto bl.a.:
«Årets Teskjekjerringprisvinner er en allsidig kunstner. Som Teskjekjerringa lar hun seg ikke plassere i bås, hun går med største selvfølgelighet fra det ene til det andre som bare hun kan. Hele hennes kunstneriske virke er preget av lekenhet, humor, kjærlighet, ironi, nysgjerrighet og alltid kvalitet.
Hennes uttrykk er beskrevet som klart, livfullt, ofte med et underfundig skråblikk på tilværelsen. Om å være glad har prisvinneren sagt at det kjenner hun i knærne. Det sildrer liksom bak kneskålene. Et utsagn Teskjekjerringa helt sikkert ville kjent seg igjen i.
Årets Teskjekjerringprisvinner har med sin helt egne spesielle stil laget et univers som treffer oss og juryen er glade og stolte over å gi prisen til bildekunstner og forfatter Iben Sandemose.»
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke