22. aug
HÅP: Ahmad Shuh Samandari, 17. har fått nytt liv og nytt håp i Brumundal. Søndag tenner flyktingen håpets stjerne på direktesendt Prøysenfeiring i Nrk. - Prøysen var en god mann, han talte de fattiges sak.foto: trond Lillebo
 
Ahmad flyktet fra Taliban og tenner håpets stjerne
Taliban drepte hans far og skilte Ahmad fra mor og lillebror. Alene ble han overlatt til menneskesmuglere. Søndag tenner han håpets stjerne.

Publisert: 21.nov.2014 14:13
Oppdatert: 21.nov.2014 14:18

Helt siden Prøysenstjernas far,Hans Christian Medlien, fikk ideen om en lysende folkegave til Alf Prøysens minne, har han kikket etter en verdig stjernetenner. Han visste det skulle være en som hadde med håp og framtid å gjøre.

Via barnevernstjenesten i Ringsaker møtte ham Ahmad Shuh Samandari. Da var saken klar. For hans historie handler nettopp om at håp og framtid.

flyktet alene

Ahmad er fra Afghanistan. Da han var i sjuårsalderen angrep Taliban hjemstedet.

Blant de mange som døde i motstandskampen var hans pappa. Mamma flyktet med Ahmad og lillebroren til Iran. Der ble hun gift på ny. Men den nye ektemaken ville ikke ha Ahmad, som ble overlatt til en tante. Ni år gammel jobbet han fra sju til sju hver dag, med tungt kroppsarbeid.For å gi nevøen en bedre framtid ordnet tanten avtale med menneskesmuglere, som tok ham med til fots over fjellene i til Tyrkia fjorten år gammel. Etter en måned gikk ferden videre til Hellas.Der ble han tatt av politiet, og havnet på det han beskriver som det verste mottak han har sett, i nesten et år. Så ble han smuglet i lastebil til Italia og der ifra til København. Til sist havnet han i Norge, der han nå endelig er i trygg havn i Brumunddal, med oppholdstillatelse og skolegang.Der har han blitt leder i Ringsakers Changemaker-avdeling. Gjennom Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon vil han være en som skaper forandring.

Changemaker

- Håpet betyr alt for meg, og jeg vil bidra til en mer rettferdig og fredelig verden, kjempe mot fattigdommen, sier han. Søndagens stjernetenning vises på direkten på NRK.

- Hva blir ditt budskap?- Jeg synes norsk ungdom er veldig heldig som er født i Europa. Mitt budskap er at det gjelder å bruke sine muligheter rett, velge riktig veg i framtida si.-Hva med din framtid?- Jeg drømmer om å vende tilbake til et fritt Afghanistan. Og hvis det ikke skjer, håper på et trygt og vanlig liv i Norge, der jeg får gjort ferdig utdanninga mi, blir bilmekaniker og fortsetter å jobbe for en bedre verden.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke