18. aug
Åsleik Engmark (til venstre) og Jon Rørmark kommer til Hamar kulturhis 28. januar.
Foto: Antero Hein
 
Aladdin som flyktning
Når Aladdin, hans kone Jasmine og Ånden i lampen flykter til Europa, oppdager de at ikke engang magi hjelper mot krig.

Publisert: 06.jan.2017 13:33
Oppdatert: 06.jan.2017 13:46

For Aladdin – eventyrskikkelsen fra «1001 natt» og Disneys animasjonsfilm fra 1992 – blir en ganske vanlig kar på flukt i Åsleik Engmark og Jon Rørmarks musikalske komedie «Aladdin og hans magiske Europaflyktningturné». Lørdag 28. januar spilles den i multisalen i kulturhuset.

«En eventyrlig reise bestående av en flygende gummibåt, Humanitarians of Tinder, italiensk tomatmafia, fire millioner selvmordsbombere, hvite middelaldrende menn og mye mer. Med en blanding av levende musikk, historiefortelling, fysisk teater, dokketeater, standup og litt hjelp fra salen».

Det er elementene i forestillingen, ifølge presseskrivet.

– Totalt sett er det en eventyrlig fortelling, sier Åsleik Engmark.

Vittig og velment

Forestillingen hadde verdenspremière under Edinburgh Fringe Festival i fjor sommer, da den ble spilt på engelsk. I fjor høst oversatte duoen Engmark og Rørmark den til norsk. Og norgespremièren ble vel tatt imot. «Upretensiøst, vittig, velment og empatisk om flyktningkrisen», skrev Aftenpostens anmelder.

Og nå er en ny turnésesong på gang, med start i Hamar kulturhus.

På innsiden

– Vi forsøker ikke å gi svar på alle spørsmålene knyttet til flyktningkrisen, sier Åsleik Engmark.

– Men vi vil fortelle en historie om alle tankene vi gjør oss, og hva som skjer med oss stilt overfor det som skjer. Slik sett handler forestillingen mer om deg og meg enn den handler om flyktningen Aladdin.

– For det er en omfattende tematikk, og det er så mange grunner til å flykte. Og det skaper også problemer for dem det flyktes til. Det er mange som gjerne vil hjelpe, noen er redde, andre er lei seg. Og i forestillingen prøver vi å gi rom for alle; prøver å komme på innsiden av hva vi tenker om flyktningkrisen. Men vi gir ingen svar.

Komedie

Forestillingen er kalt en «reisekomedie», selv om tematikken er alvorlig nok. For Engmark og Rørmark bruker gjerne humor som fortellergrep.

– Humor er et veldig godt verktøy for å fortelle en historie, sier han. Krisen er tragisk, men desto viktigere er det med humor for å overleve.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke