25. aug
MYE MAGI: Filmproduksjonsselskapet vil ikke frigi foreløpige skisser av Albert slik han vil framstå i animasjonsfilmen, men sier at han vil være lik figuren vi kjenner fra bøkene - som her. Illustrasjon: Maipo AS
 
Albert på kino
Oscar-vinner Torill Kove (43) skal lage animasjonsfilm om Albert Åberg. Samtidig skal hun gjøre ferdig en korfilm om oppveksten sin i Hamar.

Publisert: 29.mai.2011 16:03
Oppdatert: -

Endelig tar Albert Åberg steget over til filmen. Mange har latt seg sjarmere av figuren siden den første boken God natt, Albert Åberg kom i 1972. Vi husker han som den lille, søte og usikre gutten med pistrehår, strekmunn og lapp på kneet. Som en ganske vanlig gutt som bor med pappaen sin, og drar dyna langt over hodet, når han innbiler seg at det ligger uhyrer under senga. I slike stunder deler Albert sine innerste tanker med fantasivennen Skybert, som bare han kan se.
Kristin Ulseth, jobber ved filmproduksjonsselskapet Maipo AS, og kan fortelle at de har jobbet med Albert Åberg-filmen i tre år allerede. Nå har de fått fem millioner i produksjonstilskudd, og planen er at animasjonsfilmen er ferdig ved årsskiftet 2012/2013. Det var forfatteren og kvinnen bak Albert, Gunilla Bergström, som tok kontakt og lurte på om Maipo kunne tenke seg å lage film av boka Hokus pokus Albert Åberg (2007). De likte ideen, og valgte seg Oscar-vinner Torill Kove som regissør.
- Torill var et naturlig valg med tanke på alt hun har gjort tidligere. Hun er jo barnebokforfatter, illustratør, animasjonfilmskaper og en fantastisk flink regissør. Torill har en unik evne til historiefortelling, og hun formidler historiene på en varm, sjarmerende og humoristisk måte, sier Ulseth.
Kove vant Oscar for den norskkanadiske animasjonsfilmen Den danske dikteren (2006). Hun er født på Hamar, og har bodd i Montreal i Canada siden 80-tallet. Noe spesielt forhold til Åberg-bøkene hadde hun derfor ikke.
- Jeg kan vel si at jeg har et nytt forhold til Albert Åberg. Nå har jeg imidlertid lest alle bøkene, og han er jo en figur det er lett å bli glad i. Temaene er tidløse og universelle, og det er nok grunnen til at han har overlevd så lenge.
Kove beskriver muligheten som spennende, men tør ikke å si at hun går for Oscar denne gangen.
- Oscar er ikke som OL der man vet hvor høyt man må hoppe for å vinne. Jeg vet aldri hvem konkurrentene mine er, eller hva de har å tilby, så det er en håpløs ambisjon.
Filmfiguren kommer til å være lik Albert slik vi kjenner ham fra bøkene. Handlingen blir en utvidet versjon av den vi får i boka.
- Albert Åberg er blitt større og har begynt på skolen. Han ønsker seg en hund, men pappaen synes han er for liten. Seerne får da møte trollmannen, som hjelper Albert å løse dette problemet på magisk vis, sier Ulseth hos Maipo AS.
Parallelt med Albert-filmen skal Kove lage ferdig en kortfilm om sin oppvekst i Hamar.
- Dette blir et selvbiografisk memoar. Jeg sier ikke i filmen at det er Hamar by, men det er jo det det er, avslutter Torill Kove.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke