19. aug
Bibliotekbesøk: Ingvar Ambjørnsen tar med Ellings blogg til Stange bibliotek. Foto: Marte Christensen, NTB scanpix
 
Ambjørnsen tar med Elling på biblioteket
Biblioteket: Er blitt steder for konserter og teater, debatter og samtaler. Men du kan fortsatt låne bøker der også.

Publisert: 12.jan.2017 21:42
Oppdatert: 12.jan.2017 21:56

På biblioteket kan du de neste par månedene blant annet få høre Ingvar Ambjørnsen fortelle om Elling som blogger, få en innføring i pultostens historie, se Molly & Partner danse på bordet, og er det sant at Geir Ove Ovesen kan danse tango for to?

Det skal vi finne ut av i løpet av våren. For nå begynner også bibliotekene å få for vane å presentere sine sesongprogrammer, på samme måte som andre kulturarrangører gjør det. Og det er noe ganske nytt.

ny lov

Det var sommeren 2013 at endringene i bibliotekloven ble vedtatt. Det var den som ga bibliotekene i oppdrag å bli arena og møteplass for formidling, offentlig samtale og debatt, som det her. «Vi ønsker å gi folkebibliotekene et enda klarere samfunnsoppdrag som arena for læring og kulturopplevelser», uttalte daværende kulturminister Hadia Tajik.

Og det synes bibliotekene å ha tatt konsekvensen av. På Hedmarken har bibliotekene både i Ringsaker, Stange, Hamar og Løten fått helt andre tilbud enn de hadde, selv om bokformidlingen nå som før ligger i bunnen.

svimet og snuste

Da jeg gikk på gymnaset i 70-åra, var jeg innom biblioteket i Brumunddal hver dag. Det skjedde ikke akkurat så mye der, og dette var lenge før dagens bibliotek ble bygget, men jeg måtte daglig innom for å sjekke om det var kommet noen nye bøker jeg ikke hadde lånt ennå. Og så bladde jeg gjennom avisene og leste travtipset i Nationen. Og svimet litt rundt i hyllene og snuste inn lukten av litt støvete bøker. Og før jul var det bokkveld med presentasjon av årets bøker. Det var det årlige høydepunktet, og det var alltid fullt.

Ukentlig

Da Mette Westgaard ble biblioteksjef i Brumunddal i 2007, hadde biblioteket fire lørdagsarrangementer pluss den årlige bokkvelden, forteller hun. Idag har biblioteket et og to arrangement hver uke. Torsdag denne uka var det supperåd med lesetips, fredag språkmøte med Sylfest Lomheim, lørdag både barnetime og film for ungene. Og det er ei helt vanlig uke.

Karakteristisk for programmene i Ringsaker er at det tenkes i tematiske serier, forteller Mette Westgaard. En slik serie er om språk på Hedmarken, som biblioteket har fått 50.000 av Fritt Ord for å gjennomføre. «Tala bredt og skrive fint» er et arrangement i slutten av januar, med Helene Guåker og Bjørn Hatterud som gjester. De skal samtale om Prøysen, om bruk av dialekt og hvordan næsninger og veldringer egentlig snakker og skriver.

sjakk og blogg

På Stange starter sesongen med foredrag av forfatteren Atle Grønn om sjakkens legender, basert på hans egen bok «Sjakken eller livet». Senere kommer Oddbjørn By – tidligere verdensrekorder i hukommelse, som skal lære oss både å huske navn, språk, avtaler og eksamensstoff. Mens det 7. mars blir besøk av Ingvar Ambjørnsen, som skal presentere Ellings blogg. Elling bor nå alene i en dyster kjellerleilighet på Grefsen, er kanskje mer ensom enn noensinne, men har oppdaget nettet.

På vårprogrammet i Stange bibliotek står også «Tango for to» – et nyskrevet stykke om Alf Prøysen som radiostjerne med Tone Haugen Romtveit og Geir Ove Ovesen.

I Hamar er bibliotekets nye roller og funksjoner preget av at biblioteket er en del av kulturhuset, og bidrar til ulike samarbeidsprosjekter der, som Litteraturscena. Men biblioteket er også en selvstendig del av kulturhuset, med sine egne funksjoner.

For i det siste har det vært diskutert om bibliotekene skal ta på seg rollen som både litteraturhus og kulturhus. Men aller mest må bibliotekene fortsatt være mest bibliotek, og ha som hovedoppgave å framskaffe bøker og leseopplevelser. Men for å styrke posisjonen og betydningen sin, er det viktig at alt det andre kommer attåt.

Geir Vestad, kulturredaktør

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke