24. aug
FORFØREREN: Anders Baasmo Christiansen som "Don Juan". Foto: Øyvind Eide
 
Anders Baasmo Christiansen er «Don Juan»: - Kjente på premierenervene
Anders Baasmo Christiansen (40) landet premieren som «Don Juan» - men innrømmer premierenerver: - Jeg gleder meg til fortsettelsen, til å slippe skuldrene litt ned, sier skuespilleren.

Publisert: 25.feb.2017 14:21
Oppdatert: 25.feb.2017 14:32

Plutselig står han der, og summingen i salen roer seg – og «Don Juan» venter litt til, til han har alles oppmerksomhet. Så tar han et bit av sitt eple, nikker, smiler, leter etter øyekontakt med en i salen, så en til, og en til - og tar et par små steg, i forførerens lette rytme, før han slipper oss nærmere – og snart helt inn til seg. Så er det gjort, vi er med, forestillingen, 2017-versjonen av Nationaltheatrets «Don Juan» er i gang.

«Alle kvinner må ha rett til å røre mitt hjerte», sier «Don Juan». 

Men han gir seg ikke der. Denne gang skal vi være med inn i de mørkere korridorer. Det har Anders Baasmo Christiansen og regissør Runar Hodne lovt oss.

Dagen derpå

«En merkelig stiv og tvungen forestilling», skriver Sindre Hovdenakk i sin anmeldelse i VG lørdag – og triller terningkast tre.

Han skriver også:

«Det som kunne vært forestillingen som for alvor ville etablere Anders Baasmo Christiansen på landets hovedscene, er i Runar Hodnes oppsetning blitt et altfor godt eksempel på hvordan teater noen ganger hverken kommuniserer med seg selv eller med publikum.»

Lillian Bikset i Dagbladet gir forestillingen terningkast fem – og skriver: «Anders Baasmo Christiansen er en fascinerende flertydig Don Juan.»

Naturlig nok fullsatt i Nationaltheatret på premieren fredag kveld. Forventningene var store. «Don Juan» med Anders Baasmo Christiansen var solgt inn som en forestilling som skulle filleriste oss litt.

Litt avventende

Åpningen, med Anders Baasmo Christiansen alene på scenen, løftet om mulig forventningene ytterligere. Rolig gjorde han sin entre, med en «Don Juan» som fysisk lignet Heath Ledgers «Joker» i filmen «The Dark Knight» (2008). Men stemningen i salen forble litt avventende.

Anders Baasmo Christiansen bærer forestillingen «Don Juan», men han får selvsagt hjelp - først og fremst hjulpet av Nader Khademi som tjeneren «Sganarelle». 

- Er du fornøyd? Med premieren?

- Jeg tror det gikk fint, jeg, sier Anders Baasmo Christiansen i en kommentar til Hamar Arbeiderblad.

- Vi har jobbet hardt for dette, og dette er en forestilling som betyr mye for meg. Og jeg tror vi har klart det, å nå publikum med denne utgaven, som er mørk, nærmest dystopisk. Og fredagens forestilling, premieren, var den beste gjennomkjøringen så langt. Jo, jeg er fornøyd.

- Hva tenker du om kritikkene?

- Jeg så Dagbladets, og det var jo en femmer. Anmelderen hadde tatt utgangspunkt i hva vi ønsket å formidle – og det synes jeg er bra.

- Men VG’s anmeldelse var hardere…?

- Jeg har ikke lest den, bare fått referert noe fra deg – men slik er det – og vi lager jo ikke teater for kritikerne, da.

 

Premierenerver

 

Det er fire år siden sist Anders Baasmo Christiansen var på Nationaltheatret, den gang som «Onkel Vanja». Han har tidligere sagt til Hamar Arbeiderblad at han hadde glemt trøkket opp mot premieren – og når det gjelder premieren, så sier han:

- Det er jo ikke tvil om at det var litt premierenerver tilstede. Men nå gleder jeg meg til fortsettelsen, til litt mindre nerver, til å stå litt friere, til å gi full gass.

«Don Juan», Nationaltheatret: Medvirkende: Anders Baasmo Christiansen (Don Juan), Nader Khademi (Sganarelle), Per Frisch (Kommandøren), Ruby Dagnall (Isabella), Petronella Barker (Donna Elvira), Erland Bakker (Don Ottavio), Endre Hellestveit (Don Pedro), Mari Strand Ferstad (Mathurine), Birgitte Larsen (Charlotte), John Emil Jørgensrud (Pierrot og Den fattige), Bente Børsum (Donna Louise)og Lasse Lindtner.

 

Regissør: Runar Hodne. Komponist: Aslak Dørum. Scenograf og kostymedesigner: Kari Gravklev. Lysdesigner: Andreas Fuchs. Maskør: Ruth Haraldsdottir Norvik. Dramaturg: Mari Vatne Kjeldstadli.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke