26. aug
Lukter på Oscar-nominasjon: Anders Baasmo Christiansen og storfilmen Kon-Tiki.
 
Anders og Co. kan bli Oscar-kandidat
Norsk filminstitutt har for andre året kortlistet tre filmer til å bli norsk Oscar-kandidat. På listen står Anders Baasmo Christiansens Kon-Tiki.

Publisert: 05.sep.2012 08:38
Oppdatert: -

Den nye norske storfilmen, som knuste alle kinorekorder for norske filmer her i landet premièrehelgen, kan i tilfelle gå så langt at den ender opp som «Best Foreign Language Film» (beste ikke-engelskspråklige film) under Oscar-kåringen i USA 24. februar neste år.

Internasjonal premiere

Hamar-gutten Anders Baasmo Christiansen spiller som kjent en av hovedrollene i filmen, som Thor Heyerdahls viktige ekspedisjonskompanjong Herman Watzinger.

Kon-Tiki hadde première 24. august og vil få sin internasjonale premiere ved filmfestivalen i Toronto i slutten av denne uken.

Knallhard konkurranse

Foruten Kon-Tiki (regi: Espen Sandberg og Joachim Rønning), er også «Kompani Orheim» (regi: Arild Andresen) og «Som du ser meg» (regi: Dag Johan Haugerud) kortlistet av filminstituttet. Og konkurransen har vært knallhard:

- Det er i år 22 filmer som er kvalifisert til å bli Norges Oscar-bidrag, og det har vært en spennende prosess å finne fram til de tre filmene vi ville kortliste. Vi har hatt mange og lange påsynsøkter i kinoen og interessante diskusjoner i komiteen. Vi synes vi har kommet fram til tre svært gode filmer som hver især kan representere Norge på en god måte overfor det amerikanske filmakademiets medlemmer, sier Stine Helgeland, leder av årets Oscar-komité, i en pressemelding.

Oscar-kampanje

Det er andre året på rad at den norske Oscar-komiteen offentliggjør en kortliste med tre filmer. Produsentene og regissørene bak filmene vil nå bli invitert til å presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen, før den endelige avgjørelsen om hvilken film som blir Norges offisielle kandidat blir tatt. Beslutningen offentliggjøres den 13. september 2012.

Hvert land kan innstille én film til nominasjon i kategorien beste ikke-engelskspråklige film, og filmen må ha hatt premiere mellom 1. oktober 2011 og 30. september 2012. 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke