23. aug
GIR PENGER: Riksantikvar Jørn Holme gir penger til Atlungstad. FOTO: JENS ERIK JENSRUD.
 
Atlungstad får penger
- Brenneriet på Atlungstad er unikt og har stor kulturhistorisk verdi. Med hele produksjonslinjen intakt står Atlungstad i en unik stilling til å formidle denne delen av vår kulturhistorie til et større publikum, sier riksantikvar Jørn Holme.

Publisert: 08.des.2011 10:18
Oppdatert: -

Mot slutten av året får Atlungstad brenneri et ekstra tilskudd på 3,2 millioner fra Riksantikvaren. Med dette ønsker Riksantikvaren å sikre kontinuitet i arbeidet med istandsetting av det viktige kulturminnet.

Komplett anlegg
Atlungstad Brenneri ligger helt nede ved Mjøsa i Stange kommune. Anlegget er av nasjonal verdi og ligger på kulturhistorisk grunn. Brenneriet ble stiftet i 1855 som et andelslag og erstattet flere gårdsbrennerier i området. Nærheten til vann samt korn- og potetåkre var viktige kriterier for hvor man valgte å drive brennervirksomhet.

- Brennerivirksomhet er både landbrukshistorie og industrihistorie. Atlungstad er det eneste brenneriet igjen som gjenspeiler utviklingen fra bygdebrenneri til produksjonsbedrift. Vi håper og tror at museums- og brennerivirksomhet på Atlungstad også kan ha positive ringvirkninger for verdiskaping ellers i regionen, sier Holme.

Bygningsmassen på Atlungstad er fra 1856 til 1940-tallet. Anlegget, inkludert de gamle spritankene fra 1800-tallet, var i full drift helt fram til 1987. Brenneriet er fremdeles operativt og kan fremdeles brukes til spritproduksjon. Produksjon av potetbrennevin var en typisk virksomhet for hele landsdelen, også etter at man i 1860-årene fikk en regulering av brennevinsproduksjonen.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke