18. aug
AVLYST: Det blir ikke ølfestival i 2017.
FOTO: KRISTIAN EINANG
 
Avlyser neste års ølfestival
Det blir ikke ølfestival på Stortorget i 2017. Det melder arrangørene i Hamars Culturelle Ølvenner på sine hjemmesider.

Publisert: 10.okt.2016 12:08
Oppdatert: 10.okt.2016 18:09

 - Vi avlyser Hamar Ølfestival 2017, skriver festivalsjef Hilde Kjønhaug på vegne av Hamars Culturelle Ølvenner. På hjemmesiden informeres det om at avgjørelsen ble enstemmig vedtatt etter et ekstraordinært møte med styrene i Hamar Ølfestival og Hamars Culturelle Ølvenner (HCØ).

Arrangement-kollisjon

Årsaken er at Hamar kommune har leid ut Stortorget til Hamar Orienteringsklubb som skal avvikle NM i orientering den første helga i juni.

HCØ skriver videre: 

"Fra 2004 har HCØ arrangert Hamar Ølfestival, alltid den 1. helga i juni. Dette har vi gjort i 13 år, uten noe økonomisk støtte fra det offentlige. Beklageligvis har Hamar kommune leid ut Stortorget til et annet arrangement første helga i Juni i 2017. Dette ble avgjort allerede i 2015, sier kommunen,- da vi ennå var en del av «Juni Hamar». Det er på Stortorget vi ble forespeilet å ha Ølfestivalen,- etter 12 år i Strandgateparken.

I de møtene vi hadde med kommunen i 2015 og 2016,- ble det ikke gitt noe informasjon om at Stortorget var utleid til en annen aktør 1. helga i juni.  Kommunen mente at Hamar Ølfestival kunne bytte helg i 2017.
Det er ikke bare å bytte helg for en så stor festival som vi har blitt. Helgene før og etter er opptatt av andre festivaler. Vi ønsker ikke å gå de i næringen.

Dessuten må vi forholde oss til våre samarbeidspartnere.
Vårt «slagord» – HAMAR ØLFESTIVAL –  ALLTID DEN 1. HELGA I JUNI»,- er nå godt innarbeidet hos de besøkende, våre medlemmer, dugnadsfolk, musikere, sangere og alle våre samarbeidspartnere. Vi kan ikke bare flytte på en så godt innarbeidet festival.

Hvis vi skulle benytte ett annet sted, så er Tjuvholmen alternativet, ikke 8-meteren. Da vil vi få ett stort problem hvis det blir flom. Vi kan ikke satse en halv million på forberedelser og så «flyter alt bort». Kommunen var ikke interessert å stille garantier i alle fall."

Søknad om leie i 2018

HCØ beklager samtidig til ølfestivalens samarbeidspartnere, frivillige, Hamars befolkning, samt alle tilreisende for at det ikke blir ølfestival i Hamar i 2017. De opplyser at de allerede har sendt inn en søknad til kommunen om leie av Stortorget i 2018.

"Hamar Ølfestival har allerede søkt om å leie Stortorget for 2018 og vi holder kontakt med Hamar kommune med tanke på forberedelse til 2018.
Vi håper, fra nå av, at de leier oss Stortorget for flere år frem i tid, for derigjennom at vi får en forutsigbar framtid", skriver festivalsjef Hilde Kjønhaug på vegne av HCØ i meldingen.

Festival uten kommunal støtte

Festivalsjefen synes det er synd at neste års festival avlyses, og i en SMS til HA påpeker hun at Ølfestivalen er en stor bidragsyter i Hamar sentrum.

- Hamar Ølfestival trakk 8.000 besøkende i 2016. Vi omsatte for ca. 3 millioner kroner og går med overskudd uten én krone i støtte fra kommunen. Vi er en god inntektskilde for lag og foreninger i Hamar, som vi leier inn til dugnad. Vi betaler skatt, øker omsetningen hos nærliggende næringsliv den første helga i juni og vi drar til oss besøkende som sørger for hotellovernattinger i Hamar. Vi har blitt så store at vi trenger mye plass, og de plassene er det ikke mange av i sentrum, skriver Kjønhaug i en SMS til HA, 

Kultursjef i Hamar kommune, Morten Midtlien, forteller at Hamar Orienteringsklubb kom ølfestivalen i forkjøpet.  

- Jeg er opptatt av at vi skal legge til rette for å få flest mulig gode arrangement i Hamar. Denne gangen har Hamar Orienteringsklubb og NM i orientering vært tidlig ute med å sende sin søknad for å leie torget. De har dermed fått innvilget sin søknad. 

- NM i orientering er også en stor aktør som vi ønsker å få inn på torget, sier Midtlien.

Kultursjefen forteller at han er glad for at Hamars Culturelle Ølvenner vil benytte seg av Stortorget som festival-arena, men er samtidig klar på at torget definitivt er utleid den første helga i juni 2017.

- Det er hyggelig hvis de ønsker å være på torget, og jeg mener at det er mulig å finne løsninger fra 2018 og utover; løsninger som gjør at festivalen har forutsigbare arenaer å forholde seg til framover. Kultursjefen henviser videre til parkeringssjef i Hamar kommune, Kjell Tore Lunde, som er ansvarlig for utleie av Stortorget.

- Vi har hatt våre møter med Hamars Culturelle Ølvenner, og vi har prøvd å tilrettelegge for dem på andre steder uten at de har tatt det som et alternativ, sier Lunde.

HCØ påpeker at søknaden fra Hamar Orienteringsklubb ble innvilget på et tidspunkt da Hamar Ølfestival fremdeles var en del av foreningen "Juni Hamar", og at de da ble forespeilet at festivalen skulle finne sted på Stortorget etter 12 år i Strandgateparken. 

- Vår politikk er at man ikke skal leie ut plasser for mange år av gangen. Man må søke for hvert år, og søknaden til NM i orientering kom tidlig i 2015, sier Lunde og fortsetter.

- Jeg synes jeg er synd at det ikke blir festival neste år. Både for Hamars Culturelle Ølvenner og for Hamar som by.  Lunde synes det er flott at HCØ ønsker å bruke Stortorget som festivalarena. 

- Hamars Culturelle Ølvenner har allerede sendt inn en søknad om å leie torget for 2018, og det synes vi er veldig bra. Hamar kommune er mer enn interessert i at Hamars Culturelle Ølvenner skal bruke Stortorget til arrangementene sine, sier Lunde

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
AVLYSER: Hamars Culturelle Ølvenner avlyser neste års ølfestival. Festivalsjef Hilde Kjønhaug under Hamar Ølfestival i 2015.
FOTO: KRISTIAN EINANG
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke