18. aug
Dans: Nasjonalballetten Ung inviterte publikum fra salen til å danse i et av innslagene.
 
Ba opp til dans
For 60 var siden var Inger Else Hulleman og Kari Gudrun Bakkerud til stede i Hamar Teater, da Den Norske Opera holdt sin åpningsforestilling der. Lørdag kveld var de invitert på bursdagsdansefest i kulturhuset.

Publisert: 15.apr.2018 13:20
Oppdatert: 15.apr.2018 13:22

Det var en kveld da mange ble bedt opp til dans. For Nasjonalballetten Ung gjorde ikke bare en strålende jubileumsforestilling, men inviterte like godt publikummere med seg på scenen i et innslag.

Opptredenen med Nasjonalballetten Ung bød også på en flott avrunding av Hamars nye dansefestival. Forestillingen var ventet å bli et av høydepunktene, og ble det også.

Hyllest til Hamar

At Nasjonalballettens unge ensemble hadde lagt sin jubileumsturné til Hamar, var en hyllest til Hamars opera- og balletthistorie. For det var her Den Norske Opera startet i 1958. Landets første operasjef Kirsten Flagstad sørget da for en åpning som vakte både oppsikt – og fikk atskillig kritikk. For ikke bare valgte hun å starte Den Norske Opera med en ballettforestilling, og ikke en opera. At hun til og med valgte å starte i sin egen fødeby Hamar, ble enda vanskeligere å svelge for mange. Men Kirsten Flagstad hadde en klar hensikt med sine valg. Ikke minst ville hun vise at Den Norske Opera skulle være for hele landet.

Kokte i kulturhuset

Og lørdag var det duket for ballettfest fra Den Norske Opera og Ballett i Hamar igjen, 60 år etter starten. I sin ungdommelige glød fikk den det til å koke i kulturhuset.

– Det var nok ikke så løssluppen stemning i Hamar Teater for 60 år siden, sier Inger Else Hulleman og Kari Gudrun Bakkerud. For de var til stede den gangen også, og var derfor invitert til kulturhuset på Nasjonalballetten Ungs besøk.

– Det var nok mye stivere den gangen. Men jeg husket hvordan det dundret i gulvet når danserne hoppet, sier Inger Else Hulleman. For scenen i Hamar Teater var nok ikke bygget for ballett.

– Jeg var 14, og fikk være med storesøstera mi. Det var voldsomt stas, sier Kari Gudrun Bakkerud. – Jeg husker at deler av forestillingen var inspirert av middelalderballader. Det var som skapt til veggmaleriene i teatersalen til Paul Ansteinsson.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke